İstanbul'da Suriyeliler'e Yayın Yapan Radyo

İstanbul'da Suriyeliler'e Yayın Yapan Radyo

Arapça anlamı renkler olan "Alvan" adlı radyo, İstanbul Şirinevler’de kurulan bir ofisten Suriye’nin Halep ve İdlib kentlerine yayına yapmaya başladı.

Arapça anlamı renkler olan “Alwan” 2013 yılında Suriyeliler tarafından kurulan ve haftanın her günü kesintisiz yayın yapan bir radyo. Suriye’nin Halep ve İdlib kentlerine yayın yapan radyo, İstanbul Şirinevler’de bir ofiste yayın yapmaya başladı.

Ofiste yaklaşık 25 kişilik bir ekiple yayın yapan radyo, Türkiye’den Suriye’ye seslerini duyurmaya çalışıyor. Radyo Alwan, internet ortamından da Suriye dışında birçok ülkeye yayın yaparak Suriyelilere ulaşma imkanı buluyor.

 

Halkla İlişkiler Koordinatörü Eiad Thabit, radyoyu 2013’te kurduklarını ve siyasi görüş olarak ne rejime ne de muhaliflere yakın olduklarını ifade ediyor.

 

Radyo’da “Dördüncü İstasyon” adlı bir program yapan Miran Ahmad, 2013’te Türkiye’ye kaçmak zorunda kaldığını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Suriye’nin Halep kentinden geldim. Evimiz bombalanarak yıkıldı ve kardeşim öldü. Diğer Suriyeliler gibi Suriye’den kaçmak zorunda kaldık. Önce Konya’ya gelerek orada dört ay kaldım. Daha sonra ailemi Suriye’den getirmeyi başardım. Sonrasında Gaziantep’e geçtik ve son durağımız da İstanbul oldu. Yaklaşık iki buçuk yıldır İstanbul’dayım.”

 

Ülkesinde biyokimya okuduğunu söyleyen Miran Ahmad, eğitimini aldığı işten çok farklı mesleklere yöneldiğini anlatıyor: “2009 yılında gazeteci olarak ise başladım. Daha sonra medyaya yöneldim. Biyokimya eğitimi aldım yani yaptığım işten çok farklı bir alan. Hobi olarak oyunculuk da yaptım daha önce. Medyada çalışmayı çok seviyorum. Radyo Alwan’a başlamadan önce başka radyolarda da çalıştım. Burada çalışmayı çok seviyorum çünkü buranın ortamı çok iyi. Dost canlısı ve insan odaklı bir anlayış hakim burada. Suriyelilerin kaybettikleri, özlemini duydukları normal yaşamlarına dönmelerinebir nebze de olsa yardımcı olmaya çalışıyoruz. Suriyelilerin birçoğu şu anda normal bir yaşantı süremiyor, okula gidemiyor, sosyal yaşantıları yok. Programımızda onlar için, elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz.”

 

Suriye’de yaşanılan iç savaştan dolayı çok büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Ahmad şöyle konuşuyor: “Birçok Suriyeli gibi Suriye’de barış ortamı diliyorum, problemlerin ve savaşın en kısa zamanda bitmesini istiyorum. Çok değişik duygular içindeyim. Suriye’de şu an yaşananlar hakkında kimin ne rol aldığını bilmiyorum. Kendi öz vatanımızı kaybettik, kimliğimizi kaybettik. Birçok Suriyeli gibi ben de ülkeme dönmeyi çok arzuluyorum, eskiden sahip olduğumuz her ne varsa en kısa zamanda tekrar kavuşmayı umuyoruz.”

 

Radyo Alwan’ın İdari Koordinatörü Hüssaim Kasom ise, İstanbul’da neden bir ofis açma ihtiyacı duyduklarını söyle anlatıyor: “Suriye’de yaşananları anlatacak bir medya kanalımız yoktu. Suriye’de tek taraflı bir rejim medyası var ve orada olanları anlatamıyorduk. Birçok yönden kısıtlanıyorduk. İnsanların seslerine tercüman olamıyorduk. İlk olarak İdlib’de yayına başladık ve çok zorluklarla karşılaştık. Ekipmanlarımız sınırlıydı, güvenliğimiz yoktu. Zamanla bunların üstesinden geldik. Şu anda buradaki istasyonumuzdan İdlib ve Halep’e yayın yapıyoruz. Buradan vermek istediğimiz mesajları verebiliyoruz.”

 

Radyo’da kültür, sanat, eğitim, sağlık, politika, insan hakları ve ülkede yaşanan savaş ve barış gibi konulara yer veriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.