İstanbul'daki Rusya-Ukrayna zirvesi sonrası ilk açıklamalar

İstanbul'daki Rusya-Ukrayna zirvesi sonrası ilk açıklamalar

İstanbul'da Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleştirilen görüşmelerin ardından taraflar açıklamalarda bulundu.

İstanbul'da Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleştirilen görüşmelerin ardından taraflar açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ndeki toplantıya, geçtiğimiz günlerde zehirlendiği ifade edilen Rus milyarder Roman Abramovich de katıldı.

Yaklaşık 3 saat süren müzakerelerin yarın da devam etmesi planlanıyor.

NTV'nin aktardığı habere göre, Ukraynalı müzakere heyeti görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Türkiye dahil birçok ülkeyi garantör olarak istiyoruz. Rusya ile güvenlik garantileri konusunda anlaşmak mümkün olmadı. Tabi ki işin hukuki boyutunu başka bir arakdaşımız paylaşacak. Savaşı sona erdirmek için Ukrayna'nın taoprak bütünlüğünü ve geleceğini sağlamak için önemlidir. Bunlar Ukrayna'Nın güvenliğini garanti edecek. Bunun NATO'nun 5. maddesine benzer olmasını istiyoruz" dedi.

Diğer taraftan, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, İstanbul'da başlayan Rusya ve Ukrayna heyetlerinin toplantısında kilit konunun, Ukrayna için uluslararası güvenlik garantileri konusunda bir anlaşmanın sağlanması olduğunu bildirdi.

Podolyak, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde müzakere heyetlerinin toplantısı devam ederken Ukrayna basınına açıklamalarda bulundu.

Müzakerede birkaç önemli başlığın konuşulduğunu belirten Podolyak, "Kilit konu, Ukrayna için uluslararası güvenlik garantileri konusunda bir anlaşmanın sağlanmasıdır. Ancak böyle bir anlaşma ile savaşı Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu şekilde sonlandırabiliriz. dedi.

Podolyak, müzakerelerin bir gündeminin de birikmiş tüm insani sorunların çözülebilmesi için ateşkesin sağlanması olduğunu vurgulayarak savaş kurallarının ihlalinin artmasının da önemli bir sorun olduğunu kaydetti.

Toplantıda savaş esirlerine muamele konusunun da gündeme geldiğini belirten Podolyak, "Her iki taraf da savaş kurallarına uymalı. Her ihlal vakası ilgili makamca ayrıntılı şekilde araştırılacak ve uygun yasal sonuçları olacaktır" diye konuştu.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.