İtalya, Almanya ve Fransa'nın imzaladığı anlaşmaya tepkili: Dalga geçiyorlar

İtalya, Almanya ve Fransa'nın imzaladığı anlaşmaya tepkili: Dalga geçiyorlar

İtalya Başbakanı Conte, Almanya ve Fransa'nın Salı günü kendi aralarında imzaladığı Aachen Dostluk Antlaşması ile Avrupa Birliği'ni (AB) hiçe saydıklarını ve AB ile dalga geçtiklerini söyledi.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Almanya ve Fransa'nın Salı günü kendi aralarında imzaladığı Aachen Dostluk Antlaşması ile Avrupa Birliği'ni (AB) hiçe saydıklarını ve AB ile dalga geçtiklerini söyledi.

Corriere della Sera gazetesi Başbakan Conte’nin antlaşmayla ilgili olarak, “Fransa ile Almanya, İtalya ve Avrupa Birliği ile dalga geçiyor.“ dediğini aktardı.

İtalyan gazetesine göre, Conte,"Onlar sadece kendi çıkarlarını düşünüyor. Bizim müttefiklerimiz kesinlikle, masaya oturup sessizce başkalarının aldığı kararlara bizim imza atacağımızı düşünemez. “ diyerek Aachen Dostluk Antlaşması'na yönelik tepkisini dile getirdi.

Anlaşmanın Almanya için önemi

Antlaşmaya göre, Fransız-Alman diplomasinin önceliği, Almanya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne daimi üyeliğini sağlamak olacak.

Bunun yanı sıra her iki ülke AB'yi ilgilendiren önemli konularda bundan böyle ortak bildirdi yayınlayacak. Ayrıca Birleşmiş Milletler'de de bundan sonra hemen hemen her konuda ortak hareket edecek. Bu da Güvenlik Konseyi'nde daimi üye olmayan Almanya için son derece önemli bir kazanım olarak görülüyor.

Anlaşmaya aşırı sağ partiler tepkili

Aachen Sözleşmesi'ne en ağır eleştiriler, her iki ülkede aşırı sağı temsil eden partilerinden gelmişti. Fransa'da aşırı sağcı lider Marine Le Pen, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u Fransa’ya ihanet etmekle suçlarken Almanya'da AfD partisi lideri Alexander Gauland, Paris ile Berlin'i AB içerisinde “Süper-AB” kurmaya çalışmakla itham etmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.