İtalya Başbakanının geleceği referanduma bağlı

İtalya Başbakanının geleceği referanduma bağlı

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, pazar günü gerçekleştirilecek anayasa referandumunda siyasi hayatının önemli anlarından birini yaşayacak.

Anayasaya reformunun oylanacağı referandum Renzi’nin siyasi geleceğini belirleyecek.

Senatörlerin doğrudan seçilme hakkını elinden alan ve senatonun yasama üzerindeki rolünü sınırlayan reformların İtalyan seçmenden yeterli desteği görmemesi Renzi’yi istifaya götürebilir.

Yeni reformlar, senatörlerin halk tarafından değil, yerel yönetimler tarafından seçilmesini öngörüyor. Bu durumda Renzi liderliğindeki Demokrat Parti’nin yerel yönetimlerdeki ağırlığını senatoya da taşıyacağı belirtiliyor.

Ancak kamuoyu yoklamaları Renzi’nin zaferinin kesin olmadığını gösteriyor. Reformları savunan yeni anayasanın daha fazla istikrar getireceği görüşünde:

“Evet oyunun kazanması durumunda istikrarın tesis edileceğini düşünüyorum. Bunun da ötesinde, ülke daha hızlı bir sistemle işleyecek. Küresel sistemin hızına karşın hali hazırda çok yavaşız.”

‘Hayır’ taraftarları ise reformların demokratik olmadığını savunuyor:

“Kamuoyu bazı şeylerin değişeceğini söylüyor. Umarım bu değişim ‘Hayır’ oyuyla birlikte gelir.”

Muhalefet, parlamentonun alt kanadındaki gücüne rağmen Senato’da kontrolü sağlayamayan Renzi’nin anayasa değişikliğiyle birlikte iktidarını sağlamlaştırmaya çalıştığını öne sürüyor.

Daha önce parlamentoda kabul edilen reformların yürürlüğe girmesi için referandumda da onaylanması gerekiyor.

Kaynak: Euronews Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.