İtalya'nın borçlanmaya dayalı bütçesi AB'de krizi artırdı

İtalya'nın borçlanmaya dayalı bütçesi AB'de krizi artırdı

İtalya'nın seçim vaatlerini yerine getirebilmek için aşırı borçlanmayı göze alan bütçe planı Avrupa Komisyonu'nun tepkisine yol açtı.

Avrupa Bölgesi maliye bakanları Avrupa Komisyonu'nun iki hafta önce Avrupa Birliği kurallarına uymadığı gerekçesi ile geri çevirdiği İtalya'nın 2019 yılı bütçesini görüşüyor. Bakanların Komisyon'a Avrupa Birliği tarihinde ilk kez gerçekleşen bu konu ile ilgili desteğini sunması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu 23 Ekim tarihinde ilk kez Birlik ülkelerinden birinin bütçesini "eşi benzeri görülmemiş" bir şekilde AB kurallarını çiğnediği gerekçesi ile kabul etmedi.

İtalyan hükümetinin seçim vaatlerini yerine getirmek için aşırı borçlanmayı göze alması Brüksel'in tepkisine neden oldu.

İtalyan hükümeti Ekim ayı başında 2019 yılında ek borçlanmanın bir önceki hükümetin verdiği oranın üç katına çıkarak Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 2,4'ünü bulacağını açıkladı.

Salvini halkı sokağa çağırdı

İtalya Başbakan Yardımcısı ve aşırı sağcı Kuzey Ligi (Lega Nord) partisi lideri Matteo Salvini halkı Brüksel'in politikalarını barışçıl bir şekilde protesto etmek amacıyla 8 Aralık tarihinde sokaklarda eylem yapmaya çağırdı. İşsizlik oranının yüzde 10'u bulduğu İtalya'daki eylemde "Yaşamamıza, çalışmamıza ve nefes almamıza izin verin!" sloganı ön planda olacak.

İtalya, yıllar boyunca ağır ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'dan sonra AB'nin en borçlu ikinci ülkesi durumuna geldi.

Mali yaptırımlar uygulanabilir

İtalya'daki popülist koalisyon hükümetine bütçe konusunda yeni tekliflerde bulunulması için 13 Kasım'a kadar süre tanındı. Aksi taktirde "Aşırı Açık Prosedürü" kapsamında mali yaptırımların uygulanabileceği belirtildi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.