İzlanda'da 'Korsan Parti' iktidara yürüyor

İzlanda'da 'Korsan Parti' iktidara yürüyor

İzlanda’da yapılacak parlamento seçimlerinin en güçlü adaylarından biri Korsan Parti olarak öne çıkıyor.

Avrupa'da 10 yıl önce kurulan Korsan Partiler'in İzlanda kolu iktidara yürüyor. Yarın yapılacak parlamento seçimlerindeki yoklamalarına göre dört yıl önce kurulan Korsan Parti’nin seçimlerden birinci çıkması bekleniyor.

Avrupalı kaynaklar, Korsan Parti’nin yüzde 20 ile 25 arasında bir seçmen desteğine sahip olacağını belirtiyor. Dün bir araya gelen muhalefetteki dört partinin temsilcileri seçimlerden sonra İzlanda’da hükümeti kurmak için işbirliği yapmak istediklerini açıkladı.

Korsan Parti’nin yanı sıra Sol-Yeşiller Hareketi, Aydınlık Gelecek ve Sosyal Demokrat İttifak partilerinin ortak toplantısından sonra Korsan Parti kurucularından ve partinin bugün parlamentoda temsil edilen üç üyesinden biri olan Birgitta Jónsdóttir Facebook sayfasında son durumu “harika zamanlar” olarak niteledi.

İzlanda toplumu, 2008 yılındaki finans krizi ve ardından zamanın başbakanı İlerleme Partisi Başkanı Sigmundur David Gunnlaugsson’un eşinin üzerinde vergi cenneti Panama’da şirket sahibi olduğunun ortaya çıkmasından sonra parlamentodaki yerleşik partilere güvenlerini kaybetti.

Korsan Parti nedir?

Korsan parti, farklı ülkelerde siyasi partiler tarafından kabul edilen bir etikettir. Korsan partiler sivil hakları, telif ve patent yasalarında reformu, bilginin serbest paylaşımını, bilgiye erişim özgürlüğünü ve şeffaflığı desteklemektedir.

Türkiye'de de Korsan Parti kurulması yolunda bazı hareketler başlamıştır. Girişimler sonuç vermiş ve Türkçe sitesi kurulmuştur. Bu sitede parti programını tüm internet kullanıcıları açık kaynak bir biçimde geliştirebilmektedir. Parti projesiyle ilgili tartışma, hareket, etkinlik ve rota planlama partinin Mail grubu ndan devam ediyor ve kendini bu hareketin parçası olarak gören herkesin katılımına açık olmakla beraber hiçbir yönetim kadrosu bulunmuyor ve böyle bir kadro kurmak yerine tüm kararların "korsan"ların kendilerince alınmasını destekliyor.

Kaynak: AA, Wikipedia

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.