Japonya Savunma Bakanı: Savunma bütçesini ciddi ölçüde artıracağız

Japonya Savunma Bakanı: Savunma bütçesini ciddi ölçüde artıracağız

Japonya, "bölgesel tehditler karşısında" savunma bütçelerini ciddi oranda artıracaklarını bildirdi.

Japonya, "bölgesel tehditler karşısında" savunma bütçelerini ciddi oranda artıracaklarını bildirdi.

Japonya Savunma Bakanı Kişi Nobuo, verdiği bir röportajda konuya dair açıklamalarda bulundu.

Nobuo, Çin ve Kuzey Kore'nin artan faaliyetlerine değinerek, savunma bütçesini artırmak istediklerini kaydetti.

Almanya'nın da benzer bir adım attığını vurgulayan Japon bakan, kendilerinin de benzer bir düşüncede olduklarını ifade etti.

Japonya, son 10 yıldır savunma harcamalarını artırıyor.

Japonya ve pasifizm

Japonya, askeri anlamda pasifist bir politikayı öngören bir anayasaya sahip.

Ülke, 2. Dünya Savaşı öncesinde bölgesinde ciddi bir askeri güç olmuş, Batı Pasifik bölgesini büyük oranda hakimiyeti altına almıştı.

japonya1944.jpg

1944'te Japonya'nın sınırları ve etki alanı

2. Dünya Savaşı'nda ABD öncülüğündeki güçlere yenilmesinin ardından işgal edilen ülke tamamen pasifist bir politikaya sokularak, gerçek bir ordudan da mahrum bırakılmıştı.

Savaş sonrasında 3 Mayıs 1947'de yürürlüğe giren yeni anayasa ile Japonya, pasifist bir ülke oldu. Bu anayasanın 9'uncu maddesinde, uluslararası anlaşmazlıkların çözümü için savaşa başvurulması yasaklanırken, bu doğrultuda silahlı kuvvetlerin varlığı da yasaklandı.

Anayasanın bu maddesinin metni şu şekilde:

"(1) Adalet ve düzene dayalı bir uluslararası barışı samimiyetle arzulayan Japon halkı, ulusun egemen bir hakkı olarak savaştan ve uluslararası anlaşmazlıkları çözmek için güç kullanma tehdidinden veya kullanımından daimî şekilde feragat etmektedir.

(2) Bu itibarla, hiç bir kara, deniz ve hava kuvveti veya her hangi diğer bir silahlı güç muhafaza edilemez. Devlete savaş hakkı tanınmaz."

Ancak birkaç yıldır özellikle Çin ve Kuzey Kore'nin artan gücüne karşı Japonya da pasifist politikaları kısmen gevşeterek silahlanma sürecine girmiş durumda. Ülkede 2020 yılında göreve başlayan Yoşihide Suga hükümeti, savunma bütçesini 5.34 trilyon yen'e (51.7 milyar dolar) çıkarmıştı.

Çin'in bölgedeki etkisinin artmasıyla Japonya'nın da zaman içerisinde pasifist politikaları daha fazla gevşeteceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.