Japonya'da yeni imparator tahta oturdu

Japonya'da yeni imparator tahta oturdu

Japonya İmparatoru Naruhito babasının tahttan feragat etmesinden bir gün sonra resmi olarak göreve başladı.

Japonya İmparatoru Naruhito babasının tahttan feragat etmesinden bir gün sonra resmi olarak göreve başladı. Tören sırasında görevi 'ağırbaşlılıkla aldığını' belirten Naruhito ulusun sembolü olabilmek ve halkın birliğini korumak için çalışacağını vurguladı.

Bir önceki İmparator Akihito ve İmparatoriçe Mişiko 30 yıl süren hükümranlığı sonrası 30 Nisan'da sade bir törenle tahtı bıraktı. Tören sırasında Akihito Japon halkına teşekkür ederek barış için dua edeceğini belirtti.

59 yaşındaki Naruhito teknik olarak babasının görevinden ayrılmasından hemen sonra İmparator oldu fakat resmi olarak Krizantem Taht'a oturması çarşamba sabahı yapılan törenle gerçeleşti. Bu törenin ilk kısmına eşi ve hanedanın diğer kadın üyeleri gelenekler gereği katılamadı. Fakat ilk defa bir kadın Başbakan Şinzo Abe'nin kabinesini temsilen Satsuki Katayama töreni izledi.

Yaklaşık 5 dakika süren bu kısımda imparatora kardeşi Veliaht Prens Akişino eşlik etti.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra doğan ve sadece anne-babası tarafından yetiştirilen ilk imparator olan Naruhito anne ve babasına çabalarından ötürü teşekkür ettikten sonra kendisine bıraktığı sorumlulukların farkında olarak tevazu ile tahta çıktığını ifade etti.

Dünya liderleri kutlama mesajı yayınladı

Yeni İmparatoru ziyaret edecek ilk lider olan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump tören sonrası bir kutlama mesajı yayınladı. Trump "Japon halkı yeni bir döneme girerken iki ülke arasındaki güçlü dostluk ilişkisini yenileyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Çin Devlet Başkan Şi Cinping iyi dileklerini iletirken Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in Naruhito'nun da babası gibi "savaşın acılarını hatırlayıp barışa doğru sağlam adımlar' atmaya devam etmesini temenni etti.

Yeni dönem için 10 günlük tatil

Reiwa, yani güzel harmoni, adı verilen yeni dönemin başlangıcı kutlama havasında geçerken ülke genelinde 10 günlük resmi tatil ilan edildi ve Reiwa'nın başlangıcı kutlayan flamalar asıldı.

İmparatorluk karşıtlarından protesto

Öte yandan İmparatorluk sistemine karşı olanlar salı günü bir protesto gösterisi düzenledi. Protestocu grup ve imparator yanlıları arasında çıkan tartışma kısa sürede şiddetlendi ve polis tarafları ayırmak zorunda kaldı. Japon medyasına göre 2 kişi tutuklandı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.