Japonya'daki dünyanın en büyük nükleer santrali yeniden faaliyete geçmeye hazırlanıyor

Japonya'daki dünyanın en büyük nükleer santrali yeniden faaliyete geçmeye hazırlanıyor

Kashiwazaki-Kariwa nükleer enerji tesisi 2011 yılından bu yana servis dışı.

Japonya'nın nükleer enerji denetleme kurumu Çarşamba günü Tokyo Electric Power’ın (Tepco) devasa Kashiwazaki-Kariwa santraline iki yıl önce koyduğu işletme yasağını kaldırarak yeniden faaliyete geçme sürecini başlatmasının önünü açtı.

Tepco, işletme maliyetlerini düşürmek için dünyanın en büyük nükleer enerji santralini yeniden faaliyete geçirmek istiyor ancak yeniden faaliyete geçmesi için Japon Denizi kıyısındaki Niigata vilayetinin onay vermesi gerekiyor.

8.212 megawatt (MW) kapasiteli santral, Fukuşima felaketinin Japonya'daki tüm nükleer enerji santrallerinin nihai olarak kapatılmasına yol açtığı 2011 yılından bu yana devre dışı.

Nükleer Denetleme Kurumu (NRA) 2021 yılında Tepco'yu, nükleer malzemelerin korunamaması ve yetkisiz bir personelin santralin hassas alanlarına erişmesine yol açan yanlış adımlar da dahil olmak üzere güvenlik ihlalleri nedeniyle çalışabilir tek nükleer enerji santrali olan Kashiwazaki-Kariwa'yı işletmekten men etti.

Güvenlik yönetim sistemindeki gelişmelere atıfta bulunan NRA Çarşamba günü Tepco'nun santrale yeni uranyum yakıtı taşımasını ya da reaktörlerine yakıt çubukları yüklemesini engelleyen düzenleyici eylem emrini kaldırdı.

Tepco hisseleri, NRA'nın bu ay başında yerinde bir inceleme yaptıktan ve şirket yöneticisiyle görüştükten sonra faaliyet yasağını kaldırmayı değerlendireceğini belirtmesinin ardından hızla yükseldi.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.