"Julian Assange risk altında, infaz dahi edilebilir"

"Julian Assange risk altında, infaz dahi edilebilir"

Uluslararası insan hakları dernekleri ve uzmanları Londra’daki Ekvator Büyükelçiliği'nde İngiliz polisi tarafından tutuklanan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange için 'ciddi insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kalabileceği' uyarısında bulundu.

İnsan hakları uzmanları, Londra’daki Ekvator Büyükelçiliği'nde İngiliz polisi tarafından tutuklanan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın ciddi insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuyor. Adil yargılama talep eden insan hakları uzmanları ve çok sayıda uluslararası insan hakları örgütü, Assange’in ABD'ye hiçbir şekilde iade edilmemesi gerektiğini kaydediyor.

Uluslararası Af Örgütü, Assange’in tecavüz iddiasıyla İsveç’te yargılanması olasılığı konusunda, “İngiltere, İsveç’ten Assange’ın ABD'ye iade edilmemesi yönünde güvence almalıdır” açıklamasında bulundu. Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de yaptığı açıklamada Assange’ın casusluk suçlamasıyla yargılanamayacağını savundu.

ABD’nin iadesini istediği ve İngiliz polisinin de ABD'nin isteği doğrultusunda tutuklamayı hayata geçirdiğini belirttiği Assange, casusluk ve bilgisayar korsanlığıyla suçlanıyor.

BM: Assange iadeye bir adım daha yaklaştı

Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Londra’da tutuklanan Assange’ın ciddi insan hakları ihlalleri riskiyle karşılaşabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

İstanbul’da cinayete kurban giden Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı için uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulması için harekete geçen BM İnsan Hakları Raportörü Agnes Callamard, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada tutuklamayı "Assange’ın hayatını tehlikeye atan keyfi bir tutuklama" olarak değerlendirdi. Callamard, Assange’ın tutuklanmasının ardından iadeye bir adım daha yaklaştığını belirtti.

"Adil yargılanmalı"

İşkence özel raportörü Nils Melzer de, Assange’ın tutuklanmasıyla birlikte bir dizi insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Melzer, “Assange'ın ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere birçok insan haklarının ciddi bir şekilde ihlal edilmesi riski bulunuyor. Adil yargılanmalı. İnsanlık dışı ve aşağılayıcı muamele tabi tutulmamalı” diye konuştu.

Uluslararası Af Örgütü: İngiltere ABD'nin iade talebini reddetmeli

Uluslararası Af Örgütü de yayımladığı bildiride, Londra’da tutuklanan Assange’ın ABD'ye iade edilmemesi gerektiğini kaydetti. Uluslararası Af Örgütü adına Assange’ın tutuklanmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Massimo Moratti, İngiltere’ye Assange’ın ABD’ye iade edilmesi talebini reddetmesi çağrısında bulundu.

Örgüt yaptığı açıklamada, Assange’ın ciddi insan hakları ihlalleriyle karşı karşı kalma riskinin bulunduğunu, ayrıca Wikileaks aracılığıyla sızdırdığı bilgilerinin önemine atfen infaz edilme riski bile taşıdığını belirtti. Moratti, Assange’ın adil yargılanması gerektiğini kaydetti.

CPJ: Casusluk değil gazetecilik

Gazetecileri Koruma Komitesi Başkan Yardımcısı Robert Mahoney, Assange'a yönelik casusluk suçlamalarının kabul edilemez olduğunu öne sürdü.

Mahoney, gazetecilerle kaynakları arasındaki ilişkiyi yargılamaya çalışma çabalarının basın özgürlüğü üzerinde rahatsız edici etkilere neden olacağını belirtti. Mahoney, "Bu soruşturma, ABD hükümetiyle gazeteciler arasında kaynaklardan toplanan kamu yararına bilgilerin yayınlanması konusunda çok ürpertici sonuçlar doğurabilir, ciddi yasal tartışmalar yaratabilir" dedi.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.