Kabil hükümeti: Türkiye en güvendiğimiz ülke

Kabil hükümeti: Türkiye en güvendiğimiz ülke

Kabil hükümeti Dışişleri bakanı Hanif Atmar, Türkiye'nin en çok güvendikleri ülke olduğunu söyledi.

Antalya Diplomasi Forumu’na (ADF) katılan Kabil hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammed Hanif Atmar, Afganistan'da son sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

Milliyet'ten Ecem Toplar'a konuşan Atmar, Türkiye’yi NATO’nun çekilmesinin ardından Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlamaya devam etmesi konusunda tamamen desteklediklerini belirtti.

Atmar, şunları kaydetti: “Kabil’deki uluslararası havalimanının hem işlevsel kalması ve erişebilir olması, hem de Afganistan’daki diplomatik misyonların kullanımı için uygun kılınması gerekiyor. Afganistan’a barış, istikrar ve refah getiren her şeye Taliban karşı çıkıyor. Biz asla Taliban’ın baskısına boyun eğmemeliyiz. Bu süreçte, Türkiye bizim en güvendiğimiz kardeşimiz oldu. Afgan halkı Türkiye’yi her zaman memnuniyetle karşılayacaktır.”

Türkiye'nin hamlesi

Atmar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin Afganistan’da Pakistan ve Macaristan’ı da yanına almak istediğine ilişkin sözlerini ise şöyle değerlendirdi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bahsettiği, Afganistan’da barış ve istikrar için Pakistan ve Macaristan’dan destek aranması konusunda, Türkiye liderliğinde ve NATO tarafından bir çaba. Yani, havalimanının güvenliğinin sağlanması Türkiye liderliğinde, NATO ve Afganistan hükümeti tarafından destekleniyor. Daha geniş bir barış ve uzlaşı için Pakistan da dahil olmak üzere bölgeden yardım istiyoruz.”

Çavuşoğlu Doha’ya gidecek

Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı Afganistan barış görüşmeleri için Taliban iknaya çalışılırken Atmar, görüşmeler için henüz yeni bir tarih belirlenmediğini, Çavuşoğlu ile çalıştıklarını söyledi.

İstanbul’da yapılması planlanan barış görüşmelerinin yanı sıra Katar’ın başkenti Doha’da da müzakere süreci yürütülüyor. Edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 1 Temmuz’da Doha’ya giderek bir dizi görüşme gerçekleştirecek.

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.