Kafkasya’daki etnik fay hatları

Kafkasya’daki etnik fay hatları

Kafkasya, etnik çeşitliliğinin yanı sıra, birçok etnik çatışmaya, siyasi ve askeri krize ev sahipliği yapmasıyla da biliniyor.

Kafkasya'da etnik fay hatları ve çatışma sahaları

Kafkasya, etnik çeşitliliğinin yanı sıra, birçok etnik çatışmaya, siyasi-askeri krize ev sahipliği yapmasıyla da biliniyor.

Çarlık Rusyası ve Sovyetler Birliği'nin bölgedeki politikaları ile de şekillenen bu gerilimler, Birliğin yıkılmasının ardından tekrar gün yüzüne çıktı.

Halihazırda Kafkaslarda birçok etnik gerilim, çatışma sahası, işgal altındaki bölge ve siyasi özerklik ve bağımsızlık talepleri gündeme geliyor.

Mepa News tarafından yayına hazırlanan haritanın ayrıntıları şu şekilde:

- Kırmızı renkle belirtilen bölgelerde, bir savaş haline dönüşmeyen ancak bölge halkları arasında sorunlara yol açan, üstü örtülü etnik gerilimler yaşanıyor. Bu bölgeler özellikle yerel Müslüman halkların, sürüldükleri bölgelerden geri dönmesi ve Rus etnik nüfusa karşı güç kazanması sonucu ortaya çıkıyor.

- Sarıyla belirtilen Çeçenistan bölgesi, yakın tarihte Kafkasların en şiddetli savaşına sahne oldu. Bu bölge şu anda kısıtlı bir normalleşme sürecinden geçiyor.

- Yeşil bölgeler, 1997-1999 yıllarında Çeçenistan'daki İslami güçlerin Dağıstan'daki destekçileriyle bir araya gelerek 'şeriat' ilan ettiği bölgeler.

- Turuncu alanlarda hali hazırda bir çözüme ulaştırılamamış askeri ve etnik gerilimler devam ediyor.

- Mavi bölgelerde 1990'lı yıllarda bölgedeki merkezi yönetimlere karşı özerklik talepleri gündeme gelmişti. Bu bölgeler halen bu dönemin etkisini barındırıyor.

- Koyu turuncu renkle çapraz biçimde taranmış bölgeler ise, bağlı oldukları merkezi yönetimin hakimiyetinden, askeri gerilimler ve işgaller sonucu çıkan alanları ifade ediyor.

kafkascatisma-001.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)

Kaynak: Mepa News Akademi

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.