Kahramanmaraş merkezli depremde can kaybı 40 bini aştı

Kahramanmaraş merkezli depremde can kaybı 40 bini aştı

Kahramanmaraş merkezli iki depremde yaşanan can kaybı 40 bini aştı.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 18 Şubat itibarıyla 40 bin 642'ye yükseldi.

AFAD Başkanı Yunus Sezer, arama- kurtarma çalışmalarında büyük oranda sona gelindiğini söyledi.

Hatay'da arama kurtarma çalışmalarının 98 binada devam ettiğini söyleyen Sezer, "Kahramanmaraş'ta 19 binamız kalmış durumda, Adıyaman'da da Çınar Sitesi'nde çalışmalar devam ediyor. Arama- kurtarma çalışmaları yarın akşam büyük oranda sonlandırılmış olacak" dedi.

Hatay Valiliği tarafından yapılan açıklamada da, depremden sonra kentte yıkılan binalara ait enkazların Pazar günü kaldırılmaya başlanacağı bildirildi.

Depremler neticesinde 100 binden fazla kişi de yaralandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaralanan 6 bin 108 kişinin tedavisine hastanelerde devam edildiğini söyledi.

Hatay'da açıklamalarda bulunan Bakan Koca, taburcu edilen hasta sayısını 13 bin 612 olarak açıkladı.

Afetten etkilenen şehirlerde birinci basamak sağlık hizmeti muayene sayısının ise ilk 12 günde 962 bin 482'ye ulaştığını söyleyen Koca, "Afet bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklarla ilgili riskler, erken uyarı sisteminin kurulmasıyla şu an kontrol altındadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Cuma günü, depremlerden etkilenen illerde, arama kurtarma faaliyetlerinin sürdüğü enkaz sayısının 200'ün altına düştüğünü açıkladı.

Enkazlarda arama kurtarma çalışmaları sürerken ayakta kalan binalarda hasar tespit çalışmaları da devam ediyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Cuma günü, deprem bölgesinde yapılan inceleme için “84 bin 726 binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik” dedi.

Bakan Kurum yaklaşık 685 bin binada inceleme yapıldığını kaydetti.

Kurum ayrıca depremden etkilenen bölgelerde inşa edilecek kalıcı konutlar için yeni yerleşim alanlarının düşünüldüğü ve konu hakkında çalışmalar yapıldığını söyledi.

Kaynak: BBC Türkçe, Mepa News

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.