Kalın: ABD Türkiye'yi kaybetmeyi göze alamaz

Kalın: ABD Türkiye'yi kaybetmeyi göze alamaz

Washington’da Trump International Hotel’de Türkiye ABD ilişkileri üzerine yapılan konferansta, Türkiye adına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak konuştu.

Türkiye ABD ilişkilerinin zor bir dönemden geçtiği sırada Washington, Amerikan Türk Konseyi (ATC) ve Türk Amerikan İş Konseyi’nin (TAİK) düzenlediği konferansa ev sahipliği yaptı. İlişkilerde "olumlu gündem" vurgusu yapan taraflar Türkiye ve ABD arasında görüş birliği olan konuları öne çıkararak problemli konu başlıkların çözülmesi konusunda iyimser mesaj verdi.

Hem S-400 hem de Suriye krizi gündemdeydi.

Washington’da Trump International Hotel’de yapılan konferansın ilk gününde, Türk hükümeti adına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ABD tarafında da Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye özel temsilcisi James Jeffrey katılımcılara seslendi.

Yetkililer genel olarak Türkiye ve ABD arasındaki sorunlu konu başlıklarına değinmekle birlikte karşılıklı diyalogun altını çizdi, daha uzlaşmacı bir ton kullanıldı.

“YPG’nin Kürtlerle eş tutulması yanlış”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ATC ve TAİK’in bu yıl 37.'sini düzenlediği konferansın açılış oturumunda, ABD'nin Suriye’de Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü YPG’ye verdiği desteğe değindi, “Hiçbir kısa vadeli stratejik değerlendirme bu politikayı haklı çıkaramaz” dedi. Akar “Terör örgütü YPG’nin Kürtlerle bir tutulması yaklaşımı yanlış, bir terör örgütü Kürt kardeşlerimizi temsil edemez” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve ABD arasında Suriye’de güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin görüşmelere de değinen Hulusi Akar, “Güvenli bölge Türkiye’nin güvenlik kaygılarını gidermeli. Türkiye bu bölgede askeri varlık göstermeli” mesajını verdi.

“Tehditler yapıcı olmuyor”

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 füze savunma sistemi konusuna değinen Milli Savunma Bakanı, “Müttefiklerimizden ne yazık ki tatmin edici bir teklif gelmedi. S-400 teklifi ortak üretim, teknoloji transferi ve fiyat açısından ihtiyacımıza cevap verdi” dedi. S-400 kararıyla Türkiye’nin NATO kapsamındaki taahhütlerinde değişiklik olmadığını vurguladı.

ABD'li yetkililerin F-35 kararı sebebiyle Türkiye’nin F-35 savaş uçakları programından çıkarılacağı konusundaki uyarıları için de “Biz sadece F-35’lerin alıcısı değiliz aynı zamanda programın parçasıyız” dedi, “Tehditler ve ultimatomlar yapıcı değil” mesajını verdi.

ABD'nin Patriot teklifinin de dikkatli şekilde incelendiğini belirten Akar konunun yapıcı diyalogla çözülebileceğini söyledi, süreçte ABD tarafından da itidal ve sabır beklediklerinin altını çizdi.

“S-400 kararı bir gecede alınmadı”

Konferansın açılış oturumunda Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın da German Marshall Fund’ın Transatlantik uzmanı Joshua Walker’ın sorularını yanıtladı. Türkiye’nin S-400 kararının bir gecede alınmadığını, öncesinin olduğunu vurgulayan İbrahim Kalın, “Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının Türkiye için bir cezalandırma olmayacağını, böyle bir adımın programa zarar vereceğini” söyledi.

Kalın, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye ve ABD arasında ticaret hacmini 75 milyar Dolar'a çıkarma hedefine atıfta bulunarak “Tehdit ve yaptırım diliyle bu hedeflere nasıl ulaşacaksınız?” yorumunda bulundu. İbrahim Kalın ayrıca “ABD’nin Türkiye’yi kaybetmeyi göze alabileceğine inanmıyorum” mesajını verdi.

“PKK’nın nefes alabildiği tek yer Suriye’nin kuzeydoğusu”

Suriye krizine de değinen İbrahim Kalın, IŞİD’le mücadele adına YPG’ye verilen her desteğin PKK’ya verilen destek olduğunu vurguladı. Kalın, “PKK’nın nefes alabildiği tek yer Suriye’nin kuzeydoğusu. Bizim müdahalemiz olmasaydı YPG muhtemelen o bölgeyi bir PKK devletine çevirmişti” ifadelerini kullandı.

“Güvenli bölge için çalışıyoruz”

Konferansa ABD tarafından katılan önemli isimlerden biri de ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye özel temsilcisi James Jeffrey’di.

Jeffrey bir kez daha ABD'nin Suriye’de IŞİD’in kalıcı şekilde yenilgiye uğratılması, siyasi sürecin başlaması ve İran güçlerinin bölgeden çekilmesini içeren üç amacının altını çizdi. Güvenli bölge konusunda Türkiye ile görüşmelerin devam ettiğini belirten Jeffrey, “Türkiye’nin güvenlik kaygılarını anlıyoruz. Güvenli bölge üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Konferansa ABD tarafından katılan üst düzey isimlerden biri de ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford oldu. Dunford’ın katıldığı oturum basına kapalı olarak gerçekleşti.

Albayrak: Dostlarımızın kaygılarımızı ciddiye almasını bekliyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da Washington’da yapılan Amerikan Türk Konseyi (ATC) toplantısının ilk gününün sonunda katılımcılara seslendi.

Beyaz Saray’da temaslarda bulunduğunu belirten Albayrak Türkiye ABD ilişkileri için “İlişkilerin doğasını görüş ayrılıklarının belirlememesi sorumluluğu bizim üzerimizde” dedi. Yatırımcılara da Türkiye’ye yatırım yapmak için daha iyi bir zaman olmadı” mesajını verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçtiğimiz Perşembe gününden bu yana ABD'de bir dizi toplantı yaptığını, ABD ile ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Beyaz Saray’da da ABD Maliye Bakanı Steve Mnuchin dahil olmak üzere temaslarda bulunduğunu belirtti.

Berat Albayrak, “Dostlarımızın kaygılarımızı ciddiye almasını bekliyoruz. İlişkinin doğasını görüş ayrılıklarının belirlememesinin sorumluluğu bizim üzerimizde” ifadelerini kullandı.

“Liderlerin ekonomiye atıfta bulunması tesadüf değil”

Konuşmasında Türkiye ve ABD arasında ekonomik ilişkilerin de geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Albayrak, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump’ın her görüşmede ekonomiye atıfta bulunması tesadüf değil. Liderler kararlı. İlişkilerin geleceğinde iş dünyasının da rolü olmalı” dedi.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.