Kalın: F-35 sorunu çözülemiyorsa F-16'larla telafi edilebilir

Kalın: F-35 sorunu çözülemiyorsa F-16'larla telafi edilebilir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD ile F-35 görüşmelerine ilişkin, "Birinci tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD ile F-35 görüşmelerine ilişkin, "Birinci tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır. F-35 sorunu çözülemiyorsa F-16'lar üzerinden telafi edilebilir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Sözcü Kalın, S-400'ler taşındı iddiasıyla ilgili, "Bu haberin aslı astarı yok. Bu tür spekülasyonlar ve yalan haberler ortaya atarak birtakım sahte gündemlere Türkiye çekilmek isteniyor. Vatandaşlarımız da sadece resmi açıklamalara itibar etsinler" dedi.

Kalın'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Cumhurbaşkanımızın Biden'la yapıcı bir görüşmesi oldu. İki lider Türk-Amerikan ilişkilerinin doğru bir stratejik çerçeve içine oturtma konusunda da mutabık kaldılar. Dışişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda en kısa zamanda kurulacak. Dostları çoğaltarak bir dış politika izliyoruz. Amacımız, ülkemizin menfaatlerini, çıkarlarını öne alarak herkesle iyi ilişkilerde bulunmak." 

"F-16'lar konusuna gelince, bizim haklı olarak 1,4 milyar dolarlık bir ödememiz var. F-35 programı sorunu çözülemiyorsa vakit kaybetme lüksümüz yok, bunu F-16'lar yoluyla telafi yoluna gidebiliriz. Teknik olarak çalışılması gereken konular var. Birinci tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır.

Türkiye'nin F-35 programına çıkartılması haksız, hukuksuz bir uygulamadır. Amerikan Kongresi'nde S-400 alan Hindistan ve Avustralya'ya bir istisna getirilmesine ilişkin yasa tasarısı gündemde. Eğer mesele tek taraflı olarak Rusya'dan yüklü miktarda ağır silah alan ülkelerin yaptırıma tabi tutulması ise bu ülkelere neden istisna yapılıyor? F-35 sorunu çözülemiyorsa F-16'lar üzerinden telafi edilebilir. Umarım Kongre üyeleri de Türkiye'nin önemini görürler."

"Cumhurbaşkanımız hep söylüyor 'Bir gece ansızın girebiliriz'. İhtiyaç çerçevesinde bunun hesabı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve istihbarat birimlerimiz tarafından yapılır. Sınır güvenliğimiz için TSK her zaman teyakkuz halinde. Biz zaten Suriye'de sahadayız. Terör örgütlerine karşı tedbirler almak zorundayız."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.