Kamerun'da sömürgeciliğin mirası: Fransızca-İngilizce Savaşı

Kamerun'da sömürgeciliğin mirası: Fransızca-İngilizce Savaşı

Kamerun'un çoğu Fransızca konuşurken Nijerya sınırındaki bölgelerin dilinin İngilizce olması bölgede çatışmalara sebep oluyor.

Afrika ülkesi Kamerun sömürgecilik döneminin mirası olan dikkat çekici bir iç savaş yaşıyor.

Ülkenin genelinde hakim dil, Fransız sömürgeciliği geçmişi nedeniyle Fransızca iken, Nijerya sınırındaki bölgelerde İngiliz sömürgeciliği geçmişi nedeniyle İngilizce.

Nijerya sınırındaki Buea şehri merkezli Güneybatı Eyaleti bu krizin merkezi olarak biliniyor. Bu eyalettekiler, kendi bölgelerinde resmi dilin İngilizce olmasını isterken merkezi yönetim tüm ülkede resmi dili Fransızca tutmakta direniyor.

İngilizce konuşan yani Anglofon nüfus bu sebeple merkezi yönetimle gergin ilişkilere sahip.

"Anglofon Savaşı"

2016'da talepleri kabul edilmeyen Güneybatı Eyaleti'nde yaygın katılımlı okulları boykot kararı alındı. İngilizcenin eyalette resmi dil olması talebinde olanların örgütlenip organize olduğu gözlemlendi. 

2016'da başlayan protestoların kanlı bir hal alarak sürmesiyle Eylül 2017'de 'Anglofon Savaşı' başladı. 

2017'den bu yana bu savaşta 6 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, 700 binden fazla kişinin mülteci olduğu belirtiliyor. Savaşta bu yıl hayatını kaybedenlerin sayısı ise yaklaşık 800.

Buea'da şu an sadece bir orta eğitim kurumunun çalıştığı, onun da 2016 öncesinde 600'den fazla olan öğrenci sayısının 69'a düştüğü belirtiliyor. Güneybatı Eyaleti'nde eğitim boykotu halktan da yoğun destek alıyor. Fakat çocuklarını okullara göndermek isteyenlerin de Fransızca eğitime savaş açan gruplarca engellendiği ifade ediliyor.

Bölgedeki dil krizini çözmek için bir yandan müzakereler de sürse de merkezi yönetim Fransızca, yönetim karşıtı gruplar da İngilizce ısrarından vazgeçmiş değil.

Çatışmaların artarak süreceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.