Kanada, Suudi Arabistan'a askeri ihracatı artırdı

Kanada, Suudi Arabistan'a askeri ihracatı artırdı

Kanada'nın, Suudi Arabistan ile bazı konularda ihtilaf yaşamasına rağmen Riyad yönetimine askeri ihracatında artış yaşandı.

Kanada'nın, Suudi Arabistan ile bazı konularda ihtilaf yaşamasına rağmen Riyad yönetimine askeri ihracatında artış yaşandı.

"Global Affairs" tarafından yayımlanan bir rapora göre, Kanada'nın 2020 yılında Suudi Arabistan'a 1.03 milyar dolar olan askeri ihracatı 2021 yılında 1.34 milyar dolara ulaştı.

Rapora göre, 2018 yılında iki ülke arasında çıkan ihtilaflara rağmen Riyad'a silah ihracatı devam etti.

Middle East Eye'ın haberine göre, Kanada devlet yetkilileri o dönemde, siyasi aktivistleri hapseden Suudi Arabistan'ı eleştirdi ve aktivistlerin serbest bırakılmasını istedi. Yetkililer ayrıca, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'de sürdürdüğü savaş nedeniyle sivil kayıplarda artış görülmesini ve gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümünü gerekçe göstererek Riyad'a olan ihracatı geçici süreliğine durdurdu.

Kanada'nın Riyad'a yönelik eleştirileri sonrası Suudi yetkililer Ottawa yönetimini ülkenin iç işlerine karışmakla suçladı. Bunun ardından Suudi Arabistan Kanada ile ticari ilişkileri askıya aldı, Kanada büyükelçisi ülkeden sınır dışı edildi, Kanada'da tıp okuyan yüzlerce Suudi öğrenci ülkeye geri çağrıldı.

Fakat bu anlaşmazlıklardan sonra Kanada, uluslararası hukuk nezdinde satışların "önemli bir risk taşımadığına" karar vererek, Suudi Arabistan'a askeri ihracatı artırdı.

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı bir raporda Kanada, Suudi Arabistan'a silah satışına devam ederek Yemen'deki savaşı körükleyen ülkelerden biri olarak tanımlandı.

Suudi Arabistan, Kanada'nın en büyük ikinci askeri donanım müşterisi olarak biliniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.