"Kanada'nın Afganistan komutanı Bosna'da Müslüman kadınlara sistematik tecavüzde yer aldı"

"Kanada'nın Afganistan komutanı Bosna'da Müslüman kadınlara sistematik tecavüzde yer aldı"

Kanada'nın Afganistan komutanı olarak bilinen Lewis MacKenzie'nin 1993'te Sırplarla beraber Boşnak kadınlara tecavüz ettiği skandalın unutturulmaya çalışılması dikkat çekiyor.

Afganistan Savaşı döneminde emekli olmasına rağmen, Afganistan'ı işgal eden ABD ve Kanada güçlerine danışmanlık yapan, askeri tavsiyelerde bulunan ve bu nedenle "Kanada'nın Afganistan komutanı" olarak bilinen Lewis MacKenzie'nin (1940-)  Bosna Savaşı esnasında Müslüman Boşnak kadınlara tecavüz ettiğine dair bilgiler unutturulmaya çalışılsa da, halen basın arşivlerinde yerini koruyor.

Saldırgan görüşleri benimseyen isim

Afganistan'da agresif bir askeri politika izlemekten, NATO'nun Afganistan'dan çekilmemesinden, Afganistan'ın daha çok bombalanmasından yana olmasıyla bilinen Lewis MacKenzie'nin 1993'te Bosna Savaşı esnasında Sırplarla beraber Boşnak kadınlara tecavüzünün ayrıntıları ise şöyle:

Washington Post gazetesinin 2 Kasım 1993 tarihli ve Roy Gutman imzalı haberine göre Lewis MacKenzie, Yugoslavya Savaşları döneminde Birleşmiş Milletler tarafından barış gücü komutanı olarak önce Hırvatistan'da görevlendirildi. Nisan 1992'de Bosna Savaşı'nın başlaması üzerine MacKenzie BM tarafından Mayıs 1992'de Bosna-Hersek'in başkenti Sarajevo'da (Sarayevo / Saraybosna) görevlendirildi.

Bu dönemde Sırp güçleri Sarajevo'yu kuşatma altına almış ve bazı banliyölerini ele geçirmişti. Sarayevo'nun kuzey banliyösü Vogoşça'yı işgal eden Sırp güçleri burada ele geçirdikleri Boşnak kadınlara tecavüz ettikleri "Sonya'nın Evi" ismiyle bir merkez açmışlardı. Lewis MacKenzie de Sırpların kontrolündeki bu bölgeye hafta 2-3 kez giderek Sırplarla beraber burada tutulan Boşnak kadınlara tecavüz etmekteydi.

Bu skandal Borislav Herak ismindeki bir Sırp askerinin Sarajevo-Vogoşça cephesinde Boşnaklarca ele geçirilmesi üzerine ortaya çıktı. Borislav Herak sorgusunda Vogoşça'da tuttukları Boşnak kadınlara tecavüz ettiklerini, BM'nin bölgedeki barış gücü komutanı Lewis MacKenzie'nin de sıklıkla bu tecavüzlere katıldığını itiraf etti. Cinayet ve tecavüzden Sarajevo'da Boşnaklarca yargılanan Borislav Herak Mart 1993'te idam edildi.

Borislav Herak'ın itirafları

Bosnalı otoritelerin sunduğu deliller nedeniyle Lewis MacKenzie Boşnak kadınlara tecavüz ettiğini inkar edemedi.

Erken emekliliğini isteyen ve bu isteği Kanada tarafından kabul edilen Lewis MacKenzie, hızla Kanada'ya döndü ve olaylar unutulana kadar beklemeyi tercih etti. Batı basın ve yayınında bu olaya karartma uygulanması ve çok az yer verilmesi dikkat çekti. 

Bu skandal nedeniyle 1993'te emekli olan ve yargılanmayan Lewis MacKenzie, 2001'de ABD öncülüğünde NATO'nun başlattığı, Kanada'nın da dahil olduğu Afganistan'ın işgalinde yeniden boy gösterdi. 

ABD ve NATO güçleri Irak ve Afganistan'da da halka yönelik pek çok tecavüz suçu işledi. Ancak bu suçlar da Lewis MacKenzie'nin Bosna'daki suçları gibi üzerleri örtülerek cezasız kalacaktı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum