Kanada'nın Türkiye'ye askeri ihracat yasağını kaldırması ne anlama geliyor?

Kanada'nın Türkiye'ye askeri ihracat yasağını kaldırması ne anlama geliyor?

Kanada, bazı insansız hava aracı teknolojilerinin Türkiye'ye ihracını Nisan 2021'de yasaklamıştı.

Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasından yaklaşık bir hafta sonra, Kanada Pazartesi günü Türkiye'ye silah ihracatında bazı kalemlere yönelik yasakların kaldırıldığını duyurdu.

Kanada hükümeti ihracatçılara gönderdiği bir duyuruda, Türkiye'ye yönelik askeri malzeme ve belirli silah türlerine ilişkin izinlerin "artık duruma göre gözden geçirileceğini" belirtti.

Duyuruda ihracatı engelleme politikasının "artık yürürlükte olmadığı" ifade edildi.

Kanada, Türkiye'ye ihraç edilen bazı insansız hava aracı teknolojilerinin Azerbaycan tarafından Ermenistan'la çatışmalarda kullanıldığının tespit edilmesinin ardından Nisan 2021'de Türkiye'ye askeri silah ihracatını resmen engellemişti.

Azerbaycan Ermenistan’la çatışmalarda Türkiye’den tedarik ettiği Baykar üretimi Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarını oldukça etkin şekilde kullanmıştı.

İhracat yasağı yaklaşık 30 izni etkiledi ve uçak üretimi için bileşenler, uçuş simülatörleri için yazılım ve teknik veriler, uydu ekipmanı ve ateşli silah bileşenleri de dahil olmak üzere çok çeşitli askeri mal ve teknolojilere uygulandı.

Kanada artık Türk ithalatçılardan silahların kullanımına ilişkin güvencelerin yanı sıra "ürünlerin yeniden ihraç edilip edilmeyeceğini ya da NATO üyesi olmayan bir ülkeye transfer edilip edilmeyeceğini açıkça belirten" bir hükümet beyanı talep edecek.

Bildiride ayrıca Kanada'nın "izinleri askıya alma veya iptal etme konusunda geniş yetkiye sahip olduğu" kaydedildi.

Bu adım, ilk itirazlar ve bir yıldan fazla süren gecikmelerin ardından Türkiye parlamentosunun İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasından bir haftadan kısa bir süre sonra geldi.

Ankara'nın onayının ardından ABD yönetimi Türkiye'ye F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitleri satışını öngören 23 milyar dolarlık anlaşmayı onaylamıştı.

Ancak Kanada Ermeni Ulusal Komitesi Pazartesi günü yaptığı bir açıklamayla bu kararı kınadı.

Açıklamada, "Bu karar, Kanada'nın insan hakları, uluslararası güvenlik ve adalete olan bağlılığını tehlikeye attığı için Ermeni-Kanada toplumu içinde endişe verici endişelere yol açmıştır" denildi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum