"Kardeş ülke Azerbaycan, Rusya'ya yapmadığını Türk şoförlere yapıyor"

"Kardeş ülke Azerbaycan, Rusya'ya yapmadığını Türk şoförlere yapıyor"

Türkiye'den yola çıkan şoförlerin Azerbaycan'da karşı karşıya kaldığı sorunlar tartışmalara yol açtı.

Dünya'dan Aysel Yücel'in haberine göre, Rusya’dan Gürcistan’a geçmek isteyen binlerce Türk TIR’ı haftalardır sınırda bekletiliyor.

İki ülke arasındaki Vladikavkaz Sınır Kapısı’nda bekleyen araçların oluşturduğu kuyruk 75 km’yi aştı. 4 bine yakın TIR, yaklaşık bir aydır Rus sınırını aşamıyor.

Azerbaycan, araç başına 500 dolardan fazla ek ücret aldığı için nakliyeciler çoğunlukla Gürcistan-Rusya-Kazakistan üzerinden Orta Asya’ya geçmeyi tercih ediyor. Orta Asya’dan dönüşte Kazakistan’dan Rusya’ya geçerken şoförlerin kullandığı iki ayrı yol bulunuyor. Yollardan birini ağırlıklı olarak Rus, Gürcü ve Ermeni şoförler kullanıyor. Türk sürücüler ise diğer yolu kullanıyor.

İşte bu iki yol Rusya’nın Vladikavkaz Sınır Kapısına yaklaşırken birleşiyor. Yolun birleşmesinden sonra ise kontrol tamamen Rus polislerinin eline geçiyor. Türk şoförlerin geldiği istikametten günde en fazla 30 aracın geçmesine izin verilirken, Rus, Ermeni ve Gürcü şoförlerin kullandığı yoldan gelen araçlardan günde 500’e kadar geçiş izni veriliyor.

"Kardeş ülke, Ruslara yapmadığını bize yapıyor"

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener sorunun Azerbaycan’ın tutumundan kaynaklandığını söylüyor.

Şener, “Bu biraz trajikomik gelecek ama bizim kritik noktamız Azerbaycan. ‘Kardeş ülke’ diyoruz, havada uçan Türk ve Azerbaycanlı bayraklı helikopterler, Şuşa’da asılan iki ülke bayrağı ile inanılmaz bir kardeşlik ve birliktelik görüntüsü veriliyor ancak Azerbaycan, Rus şoföre yapmadığını bize yapıyor. Azerbaycan bizim araçlarımızdan 500 dolar transit ücreti alırken, Rus, Gürcü, Ukraynalı, Özbek, Kazak hiçbir araçtan almıyor. Türk araçları da 4 bin TL’yi bulan ekstra ücrete katlanmamak için Rusya üzerinden gidiyor. Azeri yetkililer, sadece bu ücreti almakla da kalmıyor, diğer ek ücretlerle bu güzergahta ekstra ödediğimiz para 750 doları buluyor.

Diğer yandan bütün ülkelerde toplam ağırlık sınırı 40 ton olmasına rağmen bu ülkede sınır 38 ton. Bunu aşana ceza yazıyor. Yanıcı madde taşıdığı gerekçesiyle 320 dolara kadar ücret alıyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir ücret yok. Ateş tuğlası ibaresini görüp, ‘yanıcıdır’ diye ücret aldıklarını söylüyorlar. Ruslar da kendi vatandaşlarına ait araçlarla, Gürcü ve Ermeni araçlarına öncelik verip Türk araçlarını 25-30 gün sıra bekletiyor” dedi.

"Kafkas Müslümanlarından yardım"

Haftalardır Türkiye’ye dönme savaşı veren şoförlerden biri olan Mehmet Şerif Hacıoğlu sınırda bekleyen araç sayısının hızla arttığını, haftalardır bekleyen şoförlerin yaşam koşullarının giderek zorlaştığını dile getirdi. Sınırda bekleyen bir diğer şoför Selahattin Kaçuru da “Geçen hafta 40 km olan kuyruk bu hafta 75 km’ye kadar çıktı. 5 günde 4 km yol alamadık. Hastayım aracı bırakıp hastaneye gidemiyorum. Kalp hastası olan, ilacı biten şoförler var. 22 gündür duş alamadık. Yiyecek, içecek ve mazot sıkıntımız var.

Firmalar, ‘başınızın çaresine bakın’ diyor. Henüz hükümetimizden destek göremedik. Sesimizi duyan yok” diye konuştu. Bölgede yaşayan Çeçen, Dağıstanlı ve İnguş Müslümanlar Türk şoförlere su ve gıda yardımında bulunuyor. Özellikle Ramazan’ın başlamasıyla oruç tutan şoförlere sahurda su ve yemek getirenler var.

 

Rus yetkililerin Türk araçlarını kasıtlı olarak beklettiğini öne süren sektör temsilcileri, hükümete alternatif koridor oluşturulması çağrısında bulunurken, sorunun kaynağı olarak görülen Azerbaycan’dan da çözüm istiyor.

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.