Kassam'ın drone'larının arkasındaki isim: Muhammed Zuvari kimdir?

Kassam'ın drone'larının arkasındaki isim: Muhammed Zuvari kimdir?

Kassam Tugayları tarafından bugün hala kullanılmakta olan dronları üreten Muhammed Zuvari kimdir?

Muhammed Zuvari, Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın insansız hava aracı geliştirme programının kurucusu olarak biliniyor. Zuvari aynı zamanda Kassam'ın savunma sanayi alanında en çok öne çıkan isimlerden biri olarak gösteriliyor.

Muhammed Zuvari kimdir?

1967 yılında Tunus'un Safakes şehrinde doğan Zuvari, İslami hareketler içerisindeki geçmişiyle tanınıyor.

Tunus'un İslami hareketlerinden Nahda içerisinde yer alan Zuvari, Zeynelabidin Bin Ali yönetimi döneminde hapse atıldı. Hapisten çıktıktan sonra da karşı karşıya kaldığı baskılar nedeniyle ülkesinden ayrılarak birçok Arap ülkesini dolaştı. İlk olarak Libya'ya, daha sonra ise Libya üzerinden Sudan'a geçti.

1991 yılında Suriye'ye yerleşen ve burada çalışmalarına devam eden Zuvari, özellikle drone yapımı ve havacılık mühendisliği üzerine çalıştı.

İnsansız hava araçları ve drone'ların üretim süreçlerini ve ayrıntılarını öğrenen isim, bir süre sonra Kassam Tugayları'na katıldı. Gruba mühendislik ve havacılık teknolojileri konusundaki birikimini sundu. Kassam içerisinde havacılık faaliyetleri yapılmasının önünü açtı.

zuvari.jpeg

Zuvari'nin ismi özellikle 2014 yılındaki savaşta, kendisi tarafından üretilen Kassam tarafından kullanılan "Ebabil-1" isimli drone'a dair haberlerin ardından medyada duyulmaya başladı. İsrail de Zuvari'yi yakından takip etmeye başlamış ve suikast listesine almıştır.

Zeynelabidin hükümetinin düşüşünden sonra Tunus'a geri dönen Zuvari, çalışmalarını burada sürdürdü ve amatör drone eğitimi veren bir kuruluş açtı..

Zuvari, 15 Aralık 2016 tarihinde Tunus'un Safakes şehrinde Mossad tarafından planlanan suikast sonucunda hayatını kaybetti. Bosna vatandaşlığı taşıyan iki Sırp suikastçi tarafından kendisine 20 el ateş edilen mühendis, olay yerinde yaşamını yitirdi.

zuvari2-001.jpeg

Dönemin İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, suikasta ilişkin "Barış yanlısı değildi. Nobel Barış Ödülü’ne aday da değildi. İsrail menfaatlerini korumak için gerekeni yapar." ifadelerini kullandı.

Zuvari tarafından üretilip geliştirilen drone'ları halen kullanan Kassam Tugayları, son günlerde yaşanan çatışmalarda bu drone'lar arayıcılığıyla İsrail'e ait fabrikalara ve Akdeniz'deki bir doğal gaz platformuna saldırılar gerçekleştirmiştir.

Kaynak: Mepa News, Defense Here

facebanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.