Kast sistemi çürüyor: Dalitlerin isyanında 9 kişi öldü

Kast sistemi çürüyor: Dalitlerin isyanında 9 kişi öldü

Resmi istatistiklere göre, Hindistan'da 2016'da alt kastlara yönelik 40 binden fazla suç işlendi.

Hindistan'da Yüksek Mahkeme'nin alt kastları koruyan yasayla ilgili kararını protesto için düzenlenen gösterilerde 6 kişi hayatını kaybetti.

Güvenlik güçleriyle çatışan ve trenlerle otoyolları kapatan protestocular, otobüs duraklarına ve hükümet binalarına saldırdı. 

Madhya Pradeş eyaletinin bazı kesimlerinde büyük kalabalıklar halinde toplanılması yasaklandı, bazı bölgelerinde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

6 kişinin hayatını kaybettiği protesto gösterilerinde 20 kişi yaralandı.

Hindistan'daki kast sisteminin en alt sırasında yer alan Dalitlere karşı ayrımcılığın günlük yaşamın bir parçası olduğu belirtiliyor. Yaklaşık 200 milyon Dalit'in, üst kastlarla aynı tapınaklara ve okullara gitmesine izin verilmiyor.

Resmi istatistiklere göre, Hindistan'da 2016'da alt kastlara yönelik 40 binden fazla suç işlendi. 

EYLEMLER NEDEN BAŞLADI?

Hindistan'da 1989 yılında yürürlüğe giren ve  'SC/ST' olarak anılan yasa aşağı kasttakilere ve kabile üyelerine yönelik suçları engellemek için çıkarılmıştı.

Yasa, bu kesimdekilere yönelik suçları işleyenlerin otomatik olarak gözaltına alınmasını, kefalet şartlarının sınırlandırılmasını ve suçun sicile işlenmesini sağlıyordu.

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.