Katalonya bağımsızlık için referandum yapmak istediğini açıkladı

Katalonya bağımsızlık için referandum yapmak istediğini açıkladı

Katalonya Özerk Bölgesi Hükümeti Başkanı Quim Torra, iki sene içerisinde İspanya'dan ayrılmak için yeni bir bağımsızlık referandumu yapmaları gerektiğini söyledi.

Katalonya Özerk Bölgesi'nde yaşanan protestolar ve şiddet olayları sonrası konuşan Hükümet Başkanı Quim Torra, iki sene içerisinde İspanya'dan ayrılmak için yeni bir bağımsızlık referandumu yapmaları gerektiğini söyledi.

Katalonya'daki mevcut hükümetin görev süresi 2021 Aralık'a kadar devam ediyor.

Dört gündür devam eden, yaklaşık 250 kişinin yaralandığı ve 100'ü aşkın kişinin gözaltına alındığı protestolar sonrası Katalan parlamentosunda konuşan Torra, şiddet olaylarını kınadığını belirterek,"Özerlik için yeniden sandığa gideceğiz. Eğer tüm partiler ve gruplar referandumun olmasını sağlarsa, bağımsızlığı onaylayarak bu yasama dönemini sonlandırmamız gerekecek. Parmaklıklar eklenmeye devam edilen bu kafeste kalamayız" diye konuştu.

2017'deki bağımsızlık referandumunu organize etmekten yargılanan 12 Katalan siyasetçinin 9'una hapis cezası verilmesini demokrasiye vurulmuş en büyük darbe olarak yorumlayan Torra, "Referanduma gittikleri için 100 yıl hapis cezası alsalar dahi cevaplarının açık olduğunu, kendi kaderlerini tayin etmek amacıyla yeniden sandık başına gidilmesi gerektiğini" söyledi.

Torra'dan referandumun ikinci yıl dönümünde manifesto

Torra, 1 Ekim'de, yasa dışı olmasına rağmen 1 Ekim 2017'de yapılan ve İspanya Anayasa Mahkemesi'nce tamamen geçersiz sayılan bağımsızlık referandumunun 2. yılı dolayısıyla bir manifesto okumuştu.

"1 Ekim sözü" adlı manifestoda, "Katalonya hükümeti, Katalonya Cumhuriyeti hedefine ulaşmak için mazeretsiz ilerleme sözü veriyor." ifadesi kullanılmış ve "Katalonya Cumhuriyeti'ni kurmak için demokratik ve barışçıl yolların kullanılacağı" kaydedilmişti.

İspanya Anayasa Mahkemesi 1 Ekim 2017'de gerçekleştirilen bağımsızlık referandumunu yasa dışı ilan etmiş, o dönemdeki olayları tahrik ve bağımsızlık referandumunu organize etmekten dolayı 12 Katalan siyasi, gözaltına alınarak yargılanmıştı. Madrid'deki Yüksek Mahkeme, 14 Ekim'de, 12 Katalan siyasetçiden 9'una 9 ila 13 yıl hapis cezası vermiş, "itaatsizlikten" yargılanan diğer 3 sanığaysa hapis cezası verilmemişti.

Temmuz ayında yapılan kapsamlı bir ankete göre Katalanların yüzde 48,3'ü İspanya'dan ayrılmayı düşünmezken, halkın yüzde 44'ü bağımsızlık istediğini belirtmişti.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.