Katalonya'daki yerel seçimlerde ayrılıkçı partiler çoğunluğu korudu

Katalonya'daki yerel seçimlerde ayrılıkçı partiler çoğunluğu korudu

İspanya'nın Katalonya özerk yönetiminde düzenlenen yerel parlamento seçimlerinde, ayrılıkçı siyasi partiler bir kez daha çoğunluğu elde etti.

Yüzde 98'i tamamlanan oy sayımına göre Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) oyların yüzde 23'ünü toplayarak yarışı birincilikle tamamladı. Merkezi hükümetteki koalisyonun büyük ortağı PSOE'nin özerk bölgedeki kolu 17 olan milletvekili sayısını 33'e çıkardı.

135 sandalyeli Katalan parlamentosundaki koltuk sayısını 1 artırarak 33 milletvekili çıkaran Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ise yüzde 21 oranında oy toplayarak seçimlerde ikinci oldu. Diğer ayrılıkçı partilerden Katalonya için Birlik'in (Junts) 32, Halk Birliği Adaylığı'nın (CUP) da 9 milletvekili elde etmesiyle, yerel parlamentoda ayrılıkçı partilerin çoğunlukta devam edeceği görüldü.

Katalan parlamentosunda mevcut durumda, dışarıdan CUP'un desteğiyle ERC-Junts koalisyonu hükümette bulunurken, son bir yıldır ciddi sorunlar yaşayan koalisyonun, bölgedeki ayrılıkçı girişimlerini sürdürmesi için bugünkü seçim sonuçlarının ardından koalisyonu devam ettirmekten başka seçeneği bulunmuyor.

Bu arada Katalonya'da 2017'de yapılan bundan önceki seçimde 36 milletvekili çıkararak birinci parti olan liberal görüşlü Vatandaşlar (C's) bu kez büyük oy kaybıyla milletvekili sayısını 6'ya düşürdü. Yüzde 5,6 oranında oy toplayan parti, 2017'deki seçimlerde yüzde 25,5'lik oy oranıyla yarışı önde tamamlamıştı.

İspanyol siyasetinde yaklaşık 3 yıllık kısa bir geçmişi olan aşırı sağ görüşlü, İslam ve göçmen karşıtı politikalar yürüten Vox partisi ise 11 milletvekili ile ilk defa Katalonya parlamentosuna girecek. İlk kez seçimlere katılan aşırı sağ parti, yüzde 7,7 oranında oy alarak seçimleri dördüncü sırada tamamladı.

Covid-19 seçimlere katılımı düşürdü

Öte yandan, Katalonya özerk yönetim hükümeti İçişleri Bakanlığı, seçimlere katılımın yüzde 53 olduğunu açıklarken, 2017'deki seçimlerle kıyaslandığında 22 puanlık düşüş olması dikkati çekti.

İspanya'da Madrid'in ardından Covid-19'un en yoğun görüldüğü bölge olan Katalonya'da bugünkü seçimlerde salgının etkisi tam olarak görüldü.

Seçimlerde ilk defa okullar dışında, aralarında Barcelona'nın maçlarını oynadığı Nou Camp'ın da olduğu bölgedeki stadyumlar, spor tesisleri, kütüphaneler ve açık alanlar da oy kullanma merkezi olarak kullanıldı.

Ateşleri ölçülerek alınan sandık görevlilerinin her birine iki FFP2 tipi maske, birer plastik siperlik ve eldiven verildi.

Ayrıca Covid-19 tedbirleri kapsamında, riskli grupta (65 yaş üstü, kronik hastalığı olanlar ve hamileler) olanlar 09.00-12.00, karantinada olan yaklaşık 96 bin kişi 19.00-20.00, geri kalan seçmenler de 12.00-19.00 saatleri arasında oy kullandı. Karantinada olanların oy kullandığı son 1 saatte sandık görevlileri koruyucu elbise ve koruyucu gözlük taktı.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.