Katar Avrupa'ya LNG sevkiyatını erteledi

Katar Avrupa'ya LNG sevkiyatını erteledi

Husilerin saldırıları nedeniyle Kızıldeniz rotasını kullanmıyor olsa da bu durum Katar'ın ihracatına herhangi bir zarar vermedi.

Dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatçılarından biri olan Katar, Kızıldeniz'deki çatışmaların yolculuk sürelerini uzatması nedeniyle Avrupa'ya yaptığı bazı sevkiyatları erteliyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi satıcılara göre, Katar bazı Avrupalı alıcıları gecikmeler konusunda bilgilendirdi ve sevkiyatları yeniden planladı.

Tüccarlar, Katar'ın sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmek için küresel arzı yeniden düzenlediğini, teslimatları başka bir yerden yönlendirdiğini ve Avrupa yakınlarındaki mevcut kargolarla değiştirdiğini söyledi.

Bloomberg tarafından derlenen gemi takip verilerine göre Katar 15 Ocak'tan bu yana Avrupa'ya gidecek en az altı sevkiyatı Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı üzerinden geçen daha kısa rota yerine Afrika'nın güneyindeki Ümit Burnu çevresine yönlendirdi. Ticari emtia istihbarat sağlayıcısı ICIS'e göre bu durum İngiltere'ye olan yolculuğa yaklaşık dokuz gün ekliyor.

Gaz piyasası şimdiye kadar Kızıldeniz’de Husilerin saldırıları nedeniyle yaşanan aksaklıkları büyük ölçüde atlattı. Avrupa vadeli gaz sözleşmeleri, yüksek stoklar, güçlü yenilenebilir enerji üretimi, durgun sanayi talebi ve bol miktarda alternatif LNG arzı nedeniyle son altı ayın en düşük seviyesine yakın seyrediyor.

Ayrıca, bazı sevkiyatlar hedeflerine daha uzun sürede ulaşsa da Katar ihracatını azaltmadı. Gemi takip verilerine göre, ülkeden son iki hafta içinde yapılan LNG sevkiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 7 daha yüksek.

Kaynak: Mepa News, Bloomberg

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.