Katar bölgeden çekildi, iki ülke savaşın eşiğine geldi

Katar bölgeden çekildi, iki ülke savaşın eşiğine geldi

Katar askerlerinin sınırdan çekilmesi sonrası Cibuti ile Eritre arasında gerginlik had safhaya çıktı.

Katar krizinin yankıları yalnızca Körfez ile sınırlı kalmadı.

Katar askerlerini çekti

Katar Dışişleri Bakanlığı, Eritre-Cibuti sınırındaki askerlerini çekeceğini bildirmişti.

Katar, Cibuti-Eritre arasındaki sınır ihtilafında, 2008 yılında arabuluculuk rolü üslendi. İki ülke sınırına yüzlerce asker konuşlandıran Katar yönetimi, tarafları 2011 yılında Doha'da bir barış anlaşması imzalamaya ikna etmişti.

1998 yılından itibaren gergin olan iki ülke ilişkileri 2008 yılında bir çatışmaya sebep olmuş, çatışmalar sonrası bir barış anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşma kapsamında sınırda bir tampon bölge oluşturulmuş, bu bölgeye Katar askerleri barış gücü olarak yerleştirilmişti.

Katar çekildi, Eritre askerleri ilerledi

Ancak patlak veren Katar krizi sonrası Eritre Katar ile diplomatik ilişkilerini kesmiş, Cibuti ise diplomatik ilişkilerinin düzeyini düşürmüştü. Söz konusu kararlar ve beklenen askeri gerginlik Katar'ı bölgeden askerlerini çekmeye sevk etti.

Cibuti Dışişleri Bakanı Mahmud Ali Yusuf, Katar birliklerinin çekilmesinin ardından Eritre'nin tartışmalı bölgeye girdiğini ifade etti. Yusuf "Katarlı barış gücü askerleri çekildi ve o gün Eritre ordusu hareketlendi. Şimdi Dumeyra Dağı ve Dumeyra Adası'nı tamamen kontrol ediyorlar" ifadesini kullandı.

eritrea mapa ile ilgili görsel sonucu

djiboutian eritrean border conflict ile ilgili görsel sonucu

Tartışmalı bölgeye ilişkin haritalar

Cibuti: Askeri önlemler alırız

Cibuti, tartışmalı bölgelere giren askerlerin çekilmemesi durumunda askeri önlemler alacağını ilan etti ve ordusunu alarm durumuna geçirdi. Afrika'daki bölgesel güçler ve Fransa gibi bölge dışı güçlerin Cibuti ile yakın ilişkiler içerisinde bulunduğu, Eritre'nin ise Batı ile ilişkilerinin "kırılgan" olduğu biliniyor. Olası bir gerginlik durumunda bölge dışı unsurların Cibuti tarafında yer alacağı iddia ediliyor. Cibuti'de Fransa ve ABD'ye ait askeri üsler bulunuyor.

Bir çatışmaya dönüşebilir

Bölgede arabuluculuk görevini bir başka ülkenin üstlenmesi gerektiği yorumları yapılıyor. Mısır'ın bu konuda rol oynayabileceği ortaya atılsa da bu hamlenin Etiyopya tarafından memnuniyetle karşılanmayacağı dile getiriliyor.

Katar merkezli başlayan kriz yayılmayı sürdürüyor. Afrika Boynuzu'nda gerginliğin bir çatışmaya ve savaşa dönmesinden endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.