Katar ile İsrail arasındaki gizli görüşmede ne konuşuldu?
Katar ile İsrail'in ABD'de gizli bir görüşme gerçekleştirdiği bildirildi.
ABD, İsrail ve Katar, İsrail'in Doha'daki başarısız saldırısının ardından ilişkileri yeniden inşa etmek üzere Pazar günü New York'ta üçlü bir toplantı düzenledi.
Axios'un aktardığı habere göre toplantıya Beyaz Saray temsilcisi Steve Witkoff ev sahipliği yaptı. Toplantıda İsrail'i Mossad şefi David Barnea temsil etti ve üst düzey bir Katarlı yetkili de toplantıya katıldı.
Katar'daki İsrail saldırısının ardından patlak veren krizi çözmek amacıyla ABD, "koordinasyonu artırmak, iletişimi geliştirmek, karşılıklı şikayetleri çözmek ve tehditleri önlemek için kolektif çabaları güçlendirmek üzere üçlü bir mekanizma kurulmasını" önerdi.
Pazar günkü toplantı, üç ülkenin bu mekanizma kapsamında ilk kez bir araya gelişi niteliğinde.
Üçlü toplantının büyük ölçüde Gazze barış anlaşmasının uygulanmasına, özellikle Hamas'ın silahsızlandırılmasına ve anlaşmanın ikinci aşamasına geçişteki diğer hassas konulara odaklandığı kaydedildi.
ABD Başkanı Donald Trump, 29 Eylül'de Beyaz Saray'ı ziyaret eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'yi aratarak saldırılar nedeniyle özür diletmişti.
Trump yönetimi ayrıca saldırıların ardından Katar ile bir güvenlik anlaşması imzalamıştı.
Kaynak: Mepa News
