Katar: İsrail'in nükleer cephaneliği denetlenmeli
Batılı ülkeler İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerde nükleer denetim konusunda agresif tutumlar sergilemelerine rağmen İsrail'in şüpheli nükleer cephaneliği konusunda sessiz kalmaktalar.
Katar, İsrail'in nükleer tesislerinin uluslararası denetim altına alınması çağrısını yineleyerek, tesislerin BM'nin nükleer gözlemcisinin gözetimi altına alınması için çabaların yoğunlaştırılmasını istedi.
Viyana'daki Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nda (UAEA) bir konuşma yapan Katar'ın Avusturya Büyükelçisi Jassim Yakub el Hammadi, İsrail'in tesislerinin UAEA'nın gözetimi altında olması ve İsrail'in nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına (NPT) nükleer olmayan bir devlet olarak katılması çağrısında bulundu.
El Hammadi, İsrail'e nükleer tesislerini UAEK denetimine sunma çağrısında bulunan 1995 NPT Gözden Geçirme Konferansı da dahil olmak üzere, uluslararası kurumların çeşitli BM kararları ve anlaşmaları kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmelerinin önemini vurguladı.
Büyükelçi ayrıca diğer tüm bölge ülkeleri NPT'yi imzalarken İsrail'in Ortadoğu'da NPT'ye katılmayan tek devlet olmaya devam ettiğini ve bu durumun İsrail'in Gazze'ye yönelik son savaşıyla daha da endişe verici hale geldiğini vurguladı.
Katar Büyükelçisi İsrail'e uluslararası örgütlerin ve yardım kuruluşlarının Filistin'de serbestçe faaliyet göstermesine izin vermesi çağrısında bulunarak BM mülklerinin ve okullar, tıbbi tesisler, ulaşım sistemleri ve su kaynakları gibi hayati altyapıların korunması gerektiğini vurguladı.
El Hammadi sözlerini uluslararası toplumu İsrail'i uluslararası kararlara uymaya zorlamaya, Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını tanımaya ve bölgede güvenlik ve istikrarı yeniden tesis etmek için adımlar atmaya çağırarak tamamladı.
Katar'ın son çağrısı, Eylül 2023'te düzenlenen 67. UAEA Genel Konferansı sırasında İsrail'in nükleer programının uygun bir denetim altına alınmasını talep ettiği önceki taleplerini izliyor.
İsrail nükleer silahlara sahip olduğunu hiçbir zaman açıkça kabul etmemiş olsa da, Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün Haziran 2024 tarihli raporuna göre İsrail'in yaklaşık 90 plütonyum savaş başlığına ve 100-200 nükleer silah üretmeye yetecek materyale sahip olduğuna inanılıyor.
Batılı ülkeler İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerde nükleer denetim konusunda agresif tutumlar sergilemelerine rağmen İsrail'in şüpheli nükleer cephaneliği konusunda sessiz kalmaktalar.
Kaynak: Mepa News, The New Arab