Katar Netanyahu'nun 'sızdırılan' ses kayıtlarını sert şekilde eleştirdi

Katar Netanyahu'nun 'sızdırılan' ses kayıtlarını sert şekilde eleştirdi

Sızdırılan ses kaydının ardından Katar, söz konusu ifadelerin İsrail Başbakanının 'arabuluculuk çabalarını engellediğini' ve kariyerine 'öncelik verdiğini' gösterdiğini söyledi.

Katar, sızdırılan bir ses kaydında Körfez ülkesinin Gazze savaşındaki arabuluculuk rolünü "sorunlu" olarak eleştirdiği iddia edilen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu sert bir dille eleştirdi.

İsrail merkezli haber kuruluşu Kanal 12'ye göre Netanyahu bu hafta Gazze'de tutulan esirlerin aileleriyle yaptığı bir toplantıda Katar'ı Hamas'ı finanse etmekle suçladı ve ABD'nin Körfez ülkesindeki bir askeri üssün varlığını uzatma kararından dolayı üzgün olduğunu söyledi.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid el Ensari Çarşamba günü X'te yaptığı paylaşımda "Bu açıklamalar doğrulanırsa sorumsuzca ve masum hayatları kurtarma çabalarına zarar verici, ancak şaşırtıcı değil" dedi.

Katar, Mısır'la birlikte Gazze'de ateşkes sağlanması ve kuşatma altındaki bölgeye insani yardım girişinin sağlanması için defalarca müzakerelerde bulundu. Kasım ayında, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli mahkumlar karşılığında 100'den fazla esirin serbest bırakıldığı çatışmalara bir hafta ara verildiği sürece büyük ölçüde yardımcı oldu.

Körfez ülkesi, halen Hamas ve diğer Filistinli silahlı gruplar tarafından tutulan yaklaşık 130 esirin serbest bırakılması için yeni bir anlaşma sağlamayı amaçlayan görüşmelerde aktif rol almaya devam ediyor.

El Ensari Netanyahu'nun sızdırılan yorumlarının bu çabalara zarar verdiğini söyledi.

"Haberde yer alan açıklamaların doğru olması halinde İsrail Başbakanı, İsrailli rehineler de dahil olmak üzere masum hayatları kurtarmaya öncelik vermek yerine siyasi kariyerine hizmet ettiği anlaşılan nedenlerle arabuluculuk sürecini engellemekten ve baltalamaktan başka bir şey yapmamış olacaktır."

'BM'den farkı yok'

Netanyahu, basına sızan açıklamalarında esirlerin ailelerine, Hamas üzerinde daha fazla baskı yaratabileceği gerekçesiyle Katar'a arabuluculuk çabaları için kasıtlı olarak teşekkür etmediğini söyledi.

Netanyahu’nun "Katar'a teşekkür ettiğimi duyamazsınız... Aslında Birleşmiş Milletler ya da Kızılhaç'tan farklı değiller, hatta daha da sorunlular. Onlarla ilgili hiçbir yanılsamam yok." dediği iddia edilen ses kaydı Kanal 12 tarafından ele geçirildi.

"[Hamas üzerinde] baskı kurma araçlarına sahipler. Peki neden? Çünkü onları finanse ediyorlar" diyor Netanyahu.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ten bildiren Al Jazeera'den Stefanie Dekker, Netanyahu'nun ofisinden herhangi bir sızıntının "genellikle tesadüfen olmadığını" ve "genellikle siyasi bir nedenle yapıldığını”söyledi.

Dekker Perşembe günü yaptığı açıklamada Netanyahu'nun "her taraftan", yurt içinden, yurt dışından ve "sokaktaki insanlardan ... esirleri geri getirmek için daha fazlasını yapması yönünde" büyük bir baskı altında olduğunu söyledi.

Katar Üniversitesi profesörlerinden Hassan Barari Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada İsrail başbakanının Katar'ın arabuluculuk çabalarını eleştirmesinin savaştaki başarısızlıklarından dolayı yaşadığı hayal kırıklığını yansıttığını söyledi.

"Katar birçok kez devreye girdi ve İsrailliler ile Hamas arasında arabuluculuk yapmayı başardı" diyen Barari, söz konusu açıklamaları bir "çaresizlik" işareti olarak nitelendirdi.

Barari, "Netanyahu herkesin her şeyi kendi bildiği gibi yapmasını istiyor. Savaş alanında başarısız oluyor, kendi halkını doğru şeyi yaptığına ikna edemiyor ve başkalarını suçlayarak başarısızlıklarının sorumluluğunu Katarlılara yüklemek istiyor" diye ekledi.

Dekker, Hamas'ın siyasi liderliğine ev sahipliği yapan Katar'ın son yıllarda İsrail hükümetiyle işbirliği içinde Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi'ne milyonlarca dolar yardım gönderdiğini ve "kısıtlamalar ve abluka nedeniyle ... oradaki durumun kontrolden çıkmasını engellemeye çalıştığını" bildirdi.

İsrail 2007 yılında Gazze Şeridi'ne abluka uygulayarak kıyı bölgesine insan ve mal giriş çıkışını sınırlamış ve kontrol altına almıştı.

El Ensari'nin yorumlarına yanıt veren İsrail'in aşırı milliyetçi, aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Katar'ı "terörizmi" desteklemekle suçladı.

Smotrich, "Katar terörizmi destekleyen ve finanse eden bir ülkedir. O [Katar] Hamas'ın hamisidir ve Hamas'ın İsrail vatandaşlarına yönelik katliamından büyük ölçüde sorumludur." diye yazdı.

Netanyahu'nun aşırı sağcı iktidar koalisyonunun üyeleri Gazze'ye yönelik savaşın tırmandırılması için baskı yapıyor ve başbakan bu hafta Hamas'ın İsrail güçlerinin geri çekilmesi, esirlerin serbest bırakılması ve silahlı grubun Gazze yönetimini kabul etmesi karşılığında çatışmanın sona erdirilmesi ve esirlerin serbest bırakılması önerisini reddetti.

Filistinli yetkililer, Hamas'ın İsrail içinde düzenlediği bir saldırıda yaklaşık 1.140 kişinin öldüğü 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ise en az 25.700 kişinin öldüğünü ve 63.000'den fazla kişinin yaralandığını belirtiyor.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.