'Katar'a siber saldırıyı BAE organize etti'

'Katar'a siber saldırıyı BAE organize etti'

ABD istihbaratından yetkililer, Katar krizinin başlamasına bahane edilen açıklamanın arkasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin olduğunu öne sürdü.

Washington Post'a (WP) konuşan adı açıklanmayan ABD'li istihbarat yetkililerine göre, mayıs sonunda Katar ile Körfez ve Arap ülkeleri arasında başlayan krizin fitilini ateşleyen sürecin arkasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) var.

Yetkililere göre Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad el Sani'nin, Katar resmi haber ajansı ve sosyal medya hesaplarında yer alan 'yalan açıklamalarının' siber saldırı yoluyla sitelere konulmasını BAE organize etti.

'23 MAYIS'TA BAE'NİN ÜST DÜZEY GÖREVLİLERİ, PLANI VE UYGULAMASINI TARTIŞTI'

Yetkililer gazeteye yaptığı açıklamada, ABD'li istihbarat kurumlarının geçen hafta yaptığı yeni analizler sonucunda, 23 Mayıs'ta BAE hükümetinin üst düzey görevlilerinin planı ve uygulamasını tartıştığını doğruladı.

Ancak ABD'li yetkililer siber saldırıyı BAE'nin mı yoksa BAE'nin emri ile başka kişi ya da kurumların mı gerçekleştirdiğini tespit edemedi. 

Emir'e atfedilen ve yalanlanan açıklamalarda İran bir 'İslami güç' olarak tanımlanıyor ayrıca Gazze'deki Hamas hareketi övülüyordu.

Siber saldırı ve açıklamanın yayınlanması, ABD Başkanı Donald Trump'ın Körfez liderleri ile 'terörizmle mücadele' konusunda bir araya gelerek onların birleşmesini istediği görüşmelerin ardından 24 Mayıs'ta gerçekleşmişti.

Katar Emiri'ne atfedilen açıklamaların ardından Suudi Arabistan, BAE ve Mısır acil olarak tüm Katarlı medya kuruluşlarını yasaklamıştı. Ardından Katar ile diplomatik ilişkiler sonlandırılmış, ticaret ve diplomatik boykot başlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson bu adımların ABD'nin IŞİD'le savaşına zarar verebileceği uyarısında bulunmuştu.

Yetkililer hacklemenin arkasında Mısır, Suudi Arabistan veya BAE'nin olabileceği yorumunu yapsa da Katar'a yönelik planın arkasında net olarak kimin yer aldığı açığa çıkarılmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.