Katar'da Taliban ile Fransa arasında görüşme

Katar'da Taliban ile Fransa arasında görüşme

Fransa Katar'ın başkenti Doha'da Taliban yetkilileriyle ilk kez görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Taliban ile görüşme yapıldığını açıklamasının ardından, Fransa da Katar'ın başkenti Doha'da Taliban yetkilileriyle ilk kez görüştü.

Taliban'ın Siyasi Ofis Sözcüsü Süheyl Şahin, Twitter hesabından, Taliban'ın bir Fransız heyetiyle Perşembe günü görüştüğünü açıkladı. Sözcü, Taliban Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Şir Muhammed Abbas Stanikzai liderliğindeki Taliban heyeti ile Fransız elçi François Richier başkanlığındaki delegasyonun, "Kabil havaalanındaki durumu ayrıntılı olarak" ele aldığını bildirdi.

Sözcü Şahin, daha önce Taliban'ın üst düzey yetkilileri tarafından da dile getirildiği üzere, yasal belgelere sahip her Afgan vatandaşına seyahat edebileceği ve havaalanının sivil bölümünün açılmasından sonra tüm Afganlar’a hareket etmeleri için uygun kolaylıklar sağlanacağı taahhüdünü yineledi. Şahin ülke genelinde barışın sağlandığını, kız ve erkek çocukların okula döndüğünü ve medyanın görevinin başında olduğunu dile getirdi.

Fransız Dışişleri: "Operasyonel temaslar"

Bu arada, Fransa, Kabil havaalanı yakınında düzenlenen saldırının ardından Cuma akşamı bitirmeyi planladığı tahliye operasyonlarını "olabilecek son saniyeye kadar" uzatma kararı aldı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, "Tahliye operasyonlarımızı kolaylaştırmak için Doha'da olduğu gibi Kabil'de de son günlerde Taliban temsilcileriyle operasyonel temaslarda bulunulmuştur" bilgisini paylaştı.

Fransa, Taliban'ın iktidara gelmesinin ardından havaalanına taşıdığı elçilik binasını ise kapatmayacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kabil büyükelçisi David Martinon'un güvenlik gerekçesiyle Paris'e geleceğini ve bir süre görevini Paris'ten yürüteceğini açıkladı. Bunun "Fransa'nın Taliban'ı tanıdığı anlamına gelmeyeceğini kaydeden Macron, "Biz Taliban'ı değil Afgan halkını tanıyoruz" dedi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum