Katliamın 3'üncü yılında Arakan halkının dramı sürüyor

Katliamın 3'üncü yılında Arakan halkının dramı sürüyor

Arakan'da ordu ve Budist çeteler eliyle gerçekleştirilen katliamlar sürerken, Müslüman Arakan halkının yaraları sarılamadı.

Arakan'da ordu ve Budist çeteler eliyle gerçekleştirilen katliamlar sürerken, Müslüman Arakan halkının yaraları sarılamadı.

Halen Bangladeş'teki mülteci kamplarında hayata tutunmaya çalışan bir milyona yakın Arakanlı Müslüman, topraklarını terk etmek zorunda kaldıkları saldırıların üçüncü yılında, halen temel ihtiyaçlarından yoksun halde yaşıyor.

Myanmar ordusu 2017 yılının Ağustos ayında Arakan'da Müslüman nüfusun yaşadığı bölgelere yönelik askeri harekat başlatmıştı. Bölgede gerçekleştirilen katliamlar soykırım boyutuna ulaşırken, bir milyondan fazla Müslüman da evlerini terk etmeye mecbur kaldı. Bölgede gerçekleştirilen etnik temizlik girişimine, Rusya ve Çin destekli Myanmar ordusunun yanı sıra, devlet destekli Budist çeteler de katıldı.

Katliamın yıldönümü her yıl 25 Ağustos'ta "Soykırım Anma Günü" olarak hatırlanıyor. Her geçen yıl Müslüman Arakan halkının çektiği sıkıntılar artıyor.

Geçen üç senenin ardından, çoğunluğu Bangladeş'teki kamplarda yaşayan Arakanlı Müslümanlar eğitim, sağlık, temel gıda, ilaç, su gibi insani ihtiyaçlardan mahrum halde. Koronavirüs salgınından da etkilenen Arakanlılar için hayat oldukça zorlaşmış vaziyette. Şimdiye dek Bangladeş-Myanmar sınırındaki Kutupalong ve diğer kamplarda 84 koronavirüs vakası ve 6 ölüme rastlandı.

Bangladeş, ülkesine sığınan Arakanlı sığınmacıları ise Myanmar'a geri göndermek istiyor. Bölgeden ayrılmaya çalışan Arakanlılardan çoğunu ise denizde derme çatma botlarda boğularak ölüm bekliyor.

Müslüman Arakan halkı, katliam ve insan hakları ihlallerinin ortasında yaşama tutunma mücadelesi veriyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.