Katolik Başrahip çocuk istismarları için 'özür diledi'

Katolik Başrahip çocuk istismarları için 'özür diledi'

Almanya Katolik Kilisesi Başrahibi, din adamlarının çocuk istismarı suçuna karışmasından dolayı özür diledi ve din adamlarının evlenebilmesi gerektiğini söyledi.

Almanya Katolik Kilisesi Başrahibi Kardinal Reinhard Marx, on yıllar boyunca Hristiyan din adamlarının çocuk istismarı suçuna karışmasından dolayı özür diledi.

Almanya'nın Fulda şehrinde salı günü düzenlenen basın toplantısında bir araya gelen Hristiyan din adamları küçük çocuklara yapılan cinsel istismar sorununu ve Kilise'de yapılması gereken reformlarla ilgili konuştu. Kardinal Marx 70 seneyi aşkın süredir bu ayıbın devam ettiğini belirterek "Kiliseler uzun süre boyunca bu konuyu görmezden geldi, inkar etti ya da gerçek olduğuna inanmak istemedi" ifadelerini kullandı.

Kilise temsilcilerinin en dikkat çeken reform isteklerinden biri de din adamlarına evlenmenin izin verilmesi oldu. Essen bölgesi piskoposlarından Franz-Josef Overbeck kilisenin karanlık bir dönemden geçtiğini belirterek yenilenmenin ve temizlenmenin zamanının geldiğini belirtti.

Eylül ayı başında Almanya'nın prestijli haber dergilerinden Der Spiegel ülkede 1946 ile 2014 yılları arasında bin 670 rahip ve papazın çoğunluğu erkek olmak üzere üç bin 677 çocuğa cinsel istismarda bulunduğunu yazmıştı. Bazı yetkililer bu rakamın oldukça yüksek olduğunu ve sorunun küçümsendiğini dile getirmişti. Bazı üniversitelerin destek verdiği araştırma sonuçlarına göre cinsel istismar vakalarının altıda birinde tecavüz suçlaması var. Bu vakaların yüzde 60'ında din adamları ceza almamış. Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu düşünüldüğü araştırma, diğer Katolik kurumlar olan okul ve çocuk yetimhanelerdeki vakaları kapsamıyor.

24 milyon kayıtlı Katoliğin bulunduğu Almanya'da kilise ayinlerine sadece bir milyon kişi gidiyor. Ülkedeki din adamları her geçen gün Kilise'nin güvenirliğini kaybettiğini belirtiyor.

Araştırmalar sadece Almanya ve Avrupa genelinde değil, kiliselerdeki din adamlarının Avustralya, Şili ve Amerika Birleşik Devletleri gibi dünyanın farklı coğrafyalarında da bu suça karıştığını gösteriyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.