"Kazakistan'da Tokayev yönetimi 100'den fazla Doğu Türkistanlıyı Çin'e iade etti"

"Kazakistan'da Tokayev yönetimi 100'den fazla Doğu Türkistanlıyı Çin'e iade etti"

Kazakistan'da Kasım Cömert Tokayev yönetiminin protestolar sırasında 100'den fazla Doğu Türkistanlı Kazak'ı gözaltına alarak Çin'e iade ettiği bildirildi.

İnsan hakları kuruluşları, Kazakistan'da Kasım Cömert Tokayev yönetiminin 100'ü aşkın Doğu Türkistanlı Kazak'ı Çin'e iade ettiğini öne sürdü.

Bölgeden yapılan açıklamalara göre, Almatı şehrindeki protestolarda şiddet olaylarına, göstericilerin arasına özellikle sızdırılan kişilerin ve güvenlik güçlerinin sebep olduğu öne sürüldü.

Öte yandan Almatı genelinde düzenlenen baskınlarda, protestolarda yer almayan kişiler de gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında, son gösterilere katılmayan geçtiğimiz aylarda ülkedeki Doğu Türkistan asıllı Kazak sığınmacıların gözaltına alınmasına karşı protestolar düzenleyen kişiler de vardı.

İnsan hakları görevlileri ve Kazak sığınmacılar şiddetli şekilde darp edilirken, gözaltına alınanlardan en az 100 kişinin Çin'e iade edildiği kaydedildi.

bhztkzk.jpg

Darp edilerek gözaltına alınan Kazak insan hakları görevlisi Bekzat Maxutkan

Çin'in Doğu Türkistan'da baskı altına aldığı Türk asıllı Müslüman azınlıklar arasında Uygurların yanı sıra Kazaklar da bulunuyor.

Kazakistan tarafından Çin'e iade edilen Kazakların, ülkedeki toplama kamplarında bir süre zorla tutulan ardından bölgeyi terk eden kişilerden oluştuğu ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.