Kazakistan'ın Rusya ikilemi: Seferberlikten kaçan Ruslar iade edilecek mi?

Kazakistan'ın Rusya ikilemi: Seferberlikten kaçan Ruslar iade edilecek mi?

Rusya'da ilan edilen seferberlik sonrası 300 bin kişinin silah altına alınacağının açıklanması ülkede panik havasına neden oldu.

Vladimir Putin tarafından ilan edilen seferberliğin detaylarının ortaya çıkmasıyla eş zamanlı olarak birçok Rus vatandaşı ülkeyi terk etmek için havalimanları ve komşu ülkelerin sınır kapılarına akın etti.

Bu ülkelerden biri olan Kazakistan'la ilgili olarak ise seferberlik konusunda farklı yaklaşımların olduğu görülüyor.

Kazakistan İçişleri Bakanı Marat Ahmetcanov, Rusya’daki seferberlik kararından kaçmak için Kazakistan’a giriş yapanları ülkelerine geri göndereceklerini duyururken, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, seferberlikten kaçan Rus vatandaşlarını koruyacaklarını açıkladı.

Ahmetcanov, Rusya ile önceden yapılmış olan devletlerarası anlaşmalar doğrultusunda, seferberlikten kaçmış olmaları sebebiyle arananları ülkelerine iade etmek durumunda kalacaklarını kaydetti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ise Rus haber ajansına verdiği bir demeçte, seferberlik çağrısından kaçan Rus vatandaşlarının güvenliğini sağlayacaklarını ifade etti. Tokayev açıklamasında, "onlara sahip çıkmalıyız" ifadesini kullandı.

Tokayev son günlerde Rusya'da ilan edilen seferberlik nedeniyle çok sayıda kişinin Kazakistan'a geldiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.