Kemal Derviş yaşamını yitirdi

Kemal Derviş yaşamını yitirdi

Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in yaşamını yitirdiği bildirildi.

Eski milletvekili, siyasetçi ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in yaşamını yitirdiği bildirildi.

Gazeteci Cansu Çamlıbel'in aktardığı habere göre Derviş yaşamını yitirdi.

2001 sonrası dönemin ekonomi politikalarındaki önemli isimler arasında gösterilen Derviş 74 yaşındaydı.

Tarih Vakfı'nın aktardığı biyografisine göre Kemal Derviş 1949 yılında dünyaya geldi. Annesi Alman babası Türk vatandaşıydı.

Lisans ve yüksek lisans eğitimlerini London School of Economics’te tamamladı, doktora derecesini 1973 yılında Princeton Üniversitesi’nden aldı. 1973-76 yılları arasında ODTÜ ve 1976-78 yılları arasında Princeton Üniversitesi’nde ekonomi alanında ders verdikten sonra, 1977’de Dünya Bankası’na girdi. Bu kurumda 1996 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan sorumlu başkan yardımcılığına yükseldi. Kasım 2000 ve Şubat 2001’de Türkiye’de yaşanan mali krizlerin ardından Dünya Bankası’ndaki görevinden ayrılarak 3 Mart 2001 tarihinde Bülent Ecevit Hükümeti’nde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlendi. Finans sisteminin radikal bir şekilde yeniden yapılanmasını sağlayan Güçlü Ekonomi Programı’nı hazırladı. 2002 Ağustos ayında hükümet içerisindeki görüş ayrılıkları nedeniyle görevinden istifa etti.

İsmail Cem ve Hüsamettin Özkan ile birlikte Yeni Türkiye Partisi’nin kuruluş çalışmalarında yer alsa da bu partiye katılmayarak Cumhuriyet Halk Partisi’nden milletvekili adayı oldu. 3 Kasım 2002 seçimlerinde CHP’den İstanbul Milletvekili seçildi. 9 Mayıs 2005 tarihinde milletvekilliğinden istifa ederek Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) başkanlığı görevini üstlendi. Bu görevi 2009 yılına kadar sürdürdü. Son dönemde çalışmalarını Brookings Institute üyesi olarak sürdürmekteydi.

whtspp.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum