Keşmir: Bağımsızlık yanlısı liderin ölümü sonrası gerilim artıyor

Keşmir: Bağımsızlık yanlısı liderin ölümü sonrası gerilim artıyor

Keşmir'de bağımsızlık yanlısı lider Seyyid Ali Geylani'nin ölümü sonrası tansiyon yükseliyor.

Keşmir'de bağımsızlık yanlısı lider Seyyid Ali Geylani'nin ölümü sonrası tansiyon yükseliyor.

Hindistan yönetiminin Geylani'nin ölümü sebebiyle suçlanması ve cenaze namazına da izin vermemesi, bölgede protestolara yol açtı.

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgede, göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

Keşmir genelinde internet bağlantısı ve mobil şebeke de yönetim tarafından kesildi.

Başkent Srinagar'da birçok cami, Geylani için tören düzenleyeceklerini açıklarken, Hint yönetimi ise halkın sokağa çıkmasını ve camilere ulaşmasını engellemek için barikatlar kuruyor.

Geylani'nin naaşı, vefatı sonrası Hint güçlerince zorla alınmış ve ailesinden kimsenin olmadığı bir şekilde gece yarısında defnedilmişti.

1947'de Hindistan'ın parçalanması esnasında Müslüman çoğunluklu eyaletlerin Pakistan'a bırakılacağı açıklanmış ama Keşmir Müslüman çoğunluklu olmasına rağmen Hindistan'a bırakılmıştı.

Hindistan'ın Keşmir'deki Müslümanlara ağır baskı ve insan hakları ihlallerinde bulunduğu biliniyor. Hint Ordusu'nun Keşmir Müslümanlarına yönelik katliam, tecavüz, geniş çaplı ve rastgele tutuklama gibi uygulamaları sıradanlaşmış halde bulunuyor.

Geylani, 1947'den bu yana Keşmir'in bağımsızlığı taraftarı olarak çalışmalar sürdürmekteydi. 1947'den bu yana sürekli baskı altında yaşayan Geylani 1962-1972 döneminde 10 yıl hapis yatmıştı. 2010'dan bu yana da ev hapsinde bulunmaktaydı. Kanser olan Geylani'nin tedavi amacıyla bölgeden ayrılmasına da izin verilmiyordu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.