"Kıbrıs'ta resmi görüşmeler için ortak zemin bulunamadı"

"Kıbrıs'ta resmi görüşmeler için ortak zemin bulunamadı"

Cenevre'de yürütülen gayriresmi Kıbrıs görüşmeleri, resmi bir müzakereye dönüşemedi.

Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres "Kıbrıs sorunun çözümü için resmi görüşmelerin başlaması için yeterli ortak zemin bulamadık" dedi.

Guterres, bir çözüm bulunması için girişimlerde bulunmaktan vazgeçmeyeceğini de ekledi.

Kıbrıs'ta Türk ve Rum toplumlarının temsilcileri Salı günü İsviçre'nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki gayriresmi toplantıda bir araya gelmişti.

Üç gün sürecek toplantılara garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere de katılmıştı.

Görüşmelerin ikinci gününde Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar, 6 maddelik öneri sunmuştu.

Pazartesi günü Ankara'da Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar'ı ağırlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Kıbrıs'ı çözümsüzlüğe mahkum etmek isteyen, Kıbrıs Türk'ü kardeşlerimizi ambargolarla yıldırmaya çalışan zihniyete müsamaha göstermeyeceğiz" demişti.

BM Genel Sekreterliği Sözcüsü Stephane Dujarric, Cenevre'deki toplantıların amacını "tarafların bir çözüm için ortak zeminde buluşmasının mümkün olup olmadığını görmek" olarak açıklamıştı.

Ancak Türk tarafının "iki devletli çözüm", Rum tarafının ise "federasyona dayalı çözüm" önerileriyle gittiği görüşmeler öncesi taraflar ortak zemine pek de yakın görünmüyordu.

Kaynak: BBC Türkçe

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.