Kıbrıs'tan Gazze'ye deniz koridoru açılıyor

Kıbrıs'tan Gazze'ye deniz koridoru açılıyor

ABD'nin öncülüğünde planlanan "Gazze'ye deniz koridoru" projesinin bu hafta sonu hayata geçirileceği iddia edildi.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırmaya yönelik girişimler sürüyor.

Bu kapsamda dün ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de bir liman inşa edileceğini ve bölgeye gemiyle insani yardım gönderileceğini kaydetmişti.

Güney Kıbrıs'ı ziyaret eden Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kıbrıs'tan Gazze'ye "Kıbrıs Deniz Koridoru" ismiyle bir insani yardım koridoru oluşturulacağını söyledi.

Açıklamaya göre bugün deneme amacıyla bir öncü sevkiyatın gerçekleştirilecek. Bunun ardından Kıbrıs'tan Gazze'ye deniz koridorunun yüksek olasılıkla bu hafta sonu açılacak.

Ursula von der Leyen, yaptığı açıklamada "Buradayız çünkü Gazze'deki Filistinlilerin yardımımıza ihtiyacı var ve oradaki insani durum çok trajik. Koridor bölgeye yarım ulaşması konusunda radikal bir değişiklik olabilir." ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Adası Gazze'ye yaklaşık 400 kilometre mesafede yer alıyor. Gazze'deki limanların İsrail saldırıları nedeniyle ağır tonajlı yük gemilerinin yanaşarak indirme yapmasına uygun olmadığı belirtiliyor. ABD bu nedenle bölgede geçici bir liman inşa etmeyi planlıyordu.

İnsani yardımların Gazze Şeridi'nin Mısır sınırından girmesine izin verilmemesi, havadan ve denizden yardım gönderilmesi gibi planların devreye alınması dikkat çekiyor.

Söz konusu planların uluslararası kamuoyunun tepkisini hafifletmeyi amaçladığı tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum