Kılıçdaroğlu: İsrail büyükelçimizi hemen geri çekin

Kılıçdaroğlu:  İsrail büyükelçimizi hemen geri çekin

Partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu Filistin olayları ile ilgili açıklamalar yaptı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, ABD'nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasına karşı çıkan Filistinlilerin katledilmesini kınayarak, "Tarihe kanlı pazartesi olarak geçecektir" yorumunda bulundu. Arap ülkelerinin tavrını eleştiren Kılıçdaroğlu, "Birbirini gırtlaklayan, egemen güçlerin esiri olan Arap dünyası, Filistin'e sahip çıkamıyor" dedi.

"ABD yönetimi barış değil ölüm getirir"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD'nin Ortadoğu'da artık arabulucu olma rolünü tümüyle kaybettiğini belirterek, "Çünkü taraftır, İsrail hükümetinden yana taraftır. ABD yönetiminin, Trump'ın, Ortadoğu'ya barış getirme şansı artık yoktur; kan, gözyaşı, ölümleri getirir" dedi.

Trump'a tepki

ABD Başkanı Donald Trump'a tepki gösteren Kemal Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

"Trump, kendi ülkesinde bilim adamlarına sorsun, nasıl oluyor da Orta Doğu kan gölüne dönüşüyor? Orta Doğu'daki barış silahla olmaz. BM kararlarını tanımıyorum diyorsun, ben istediğimi yaparım diyorsun. İstediğini yaparsan tarihine Kanlı Pazartesi'yi geçirirsin. İnsanlık tarih boyunca seni lanetler. Yazık günah değil mi o insanlara? 70 yıldır mücadele ediyorlar. Bir insanın vatanı için mücadele etmesi kadar doğal ne olabilir? İnsan kendi toprağında mülteci olabilir mi? Ötekileştirilen, ikinci sınıf vatandaş olabilir mi?"

"Kısık sesli protesto kabul edeceğimiz bir şey değil"

Diğer yandan protestoların yeterli olmayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Filistinlilerin yanında olması gerektiğini ancak diğer Arap ülkelerinin de Filistin'e sahip çıkması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"Dünya ayağa kalksın isteriz. Ama kısık sesli protesto yapılıyor. Birbirini gırtlaklayan, egemen güçlerin esiri olan Arap dünyası, Filistin'e sahip çıkamıyor. Biz sahip çıkarken, onlar sahip çıkamıyor. Kısık sesli protesto bizim kabul edeceğimiz bir şey değildir. Egemen güçlerin esiri olan iktidarlardan kimseye hayır gelmez."

"İsrail Büyükelçimizi hemen geri çekin"

"Hükümetten ne istiyoruz? 3 günlük yas ilan etti, İsrail hükümetini sert dille eleştirdi gayet güzel. İki şeyi ayırıyoruz, bizim eleştirimiz siyasal iktidarlara. İİT'yi toplantıya çağırdılar, burada kararlar alınıp aynen uygulanmalı. Geçmişte de karar alınıyor ama sonra unutuluyor. Kanlı Pazartesi'nin dünyaya unutulmaması için takip edilmesi hükümetten ilk isteğimizidir. İkinci isteğimiz, İsrail büyükelçimizi hemen geri çekin. Büyükelçiyi istişare için değil, geri göndermemek üzere geri çekeceksin kardeşim. Bir diğer isteğimiz; İsrail ile yapılan onur kırıcı kanunu derhal iptal etmeliyiz, edeceğiz."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.