Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Başkanı, Suriye lideriyle görüştü

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Başkanı, Suriye lideriyle görüştü

Suriye Devlet Başkanlığı, Ahmed Şara'nın ve Dışişleri Bakanı Esad Şeybani'nin, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün Başkanı Fernando Arias başkanlığındaki bir heyeti kabul ettiğini açıkladı.

Dünya üzerindeki kimyasal silahları denetleyen örgütün başkanı, Suriye'nin 13 yıllık iç savaşı sırasında bu tür silahları kullanmakla defalarca suçlanan Beşar Esed'in devrilmesinden bu yana Şam'a yaptığı ilk ziyarette, Cumartesi günü Suriye'nin yeni lideriyle bir araya geldi.

On yıldan uzun bir süre önce Suriye, beyan ettiği stokları imha edilmek üzere teslim etmeyi kabul etmiş, ancak Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) her zaman beyanın eksik olduğu ve daha fazla silahın kaldığı konusunda endişelerini dile getirmişti.

Yeni yönetimin işbaşına gelmesiyle birlikte OPCW'nin ziyareti, yıllarca süren gecikmeler ve engellemelerin ardından Suriye'nin bu silahlardan kesin olarak arındırılacağı umudunu arttırdı.

Suriye Devlet Başkanlığı, Ahmed Şara'nın ve Dışişleri Bakanı Esad Şeybani'nin, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün Başkanı Fernando Arias başkanlığındaki bir heyeti kabul ettiğini açıkladı.

Başkanlık ayrıca Şara ve Şeybani'nin Arias ile el sıkışırken çekilmiş fotoğraflarını da paylaştı.

OPCW, Esed'in devrilmesinin ardından İsrail'in Suriye ordusuna ait bölgelere düzenlediği yoğun saldırılarda Esed rejimi aleyhine kullanılabilecek oldukça önemli kanıtların yok edilmiş olabileceğine dair endişelerini dile getirdi.

İsrail hedefleri arasında “aşırılık yanlılarının” eline geçmesini önlemek için kimyasal silahların da bulunduğunu ileri sürmüştü.

2013 yılında Suriye, Rusya ve ABD'nin baskısı ve Washington ile müttefiklerinin hava saldırısı tehdidini bertaraf etmek için OPCW'ye katılmayı ve kimyasal stoklarını açıklayıp teslim etmeyi kabul etmişti.

Bu gelişme, ABD istihbaratına göre Şam kırsalındaki Guta'da 1000'den fazla sivilin ölümüne yol açan ve Esed rejimi tarafından gerçekleştirilen ancak rejimin olaya karıştığını reddederek muhalefeti suçladığı bir kimyasal saldırının ardından gerçekleşti.

Dönemin ABD Başkanı Barack Obama, kimyasal silah kullanımının kırmızı çizgi olduğunda ısrar etmesine rağmen misilleme saldırıları konusunda geri adım atmış, bunun yerine Rusya ile Suriye'nin kimyasal cephaneliğinin BM gözetiminde imha edilmesi konusunda anlaşmaya varmıştı.

Esed rejimi uzun süredir kimyasal silah kullandığını reddediyordu.

Ancak 2014 yılında OPCW, Suriye'de kimyasal silah kullanımını araştırmak üzere “gerçekleri ortaya çıkarma misyonu” adını verdiği bir misyon kurdu ve ardından kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen 74 vakayı kapsayan 21 rapor yayınladı.

Müfettişler 20 olayda kimyasal silah kullanıldığı ya da kullanılmış olabileceği sonucuna vardı.

Bu vakaların 14'ünde kullanılan kimyasal madde klor idi. Üç vakada sarin, kalan üç vakada ise hardal gazı maddesi kullanılmıştır.

2021 yılında, OPCW üyeleri, stokların ortadan kaldırıldığını iddia ettikten sonra gerçekleştirilen zehirli gaz saldırılarından Esed rejimini sorumlu tutan bir soruşturmanın ardından Suriye'nin oy hakkını elinden aldı.

Kasım 2023'te Fransa, 2013 kimyasal saldırılarında suç ortaklığı yaptıkları şüphesiyle Beşar Esed, kardeşi Mahir ve iki general hakkında uluslararası tutuklama emri çıkardı.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.