Kırgızistan ile Tacikistan neden çatıştı?

Kırgızistan ile Tacikistan neden çatıştı?

Kırgızistan ile Tacikistan arasında sınır bölgesinde yaşanan çatışmalarda en az 16 kişi hayatını kaybetti.

Kırgızistan ile Tacikistan arasında sınır bölgesinde yaşanan çatışmalarda en az 16 kişi hayatını kaybetti.

Dün iki ülke sınır bölgesinde yaşanan uzun süreli çatışmaların ardından uzlaşı sağlanarak ateşkes sağlandı.

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki çatışmalar nasıl başladı?

Bölge kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Batken şehri yakınlarındaki sınır çatışmalarının iki ülke vatandaşları arasında çıkan kavganın silahlı kavgaya dönüşmesi sonrasında başladığı ifade ediliyor.

Kısa bir süre içinde sınır hattında geniş bir bölgeye yayınlan silahlı çatışmalara iki ülke ordu güçleri de dahil oldu ve Kırgızistan ile Tacikistan ordu güçleri tarafından bölgede ilave güçler sevk edildi.

Kırgızistan güçlerinin bazı Tacik sınır karakollarını ele geçirdiği, ve iki ordunun karşılıklı kara bombardımanı gerçekleştirdiği bilgisi de yerel kaynakları aktardığı bilgiler arasında.

İki ülke arasında patlak veren çatışmaların Tacikistan yönetiminin Kırgızistan'a bağlı bir su istasyonuna kamera gözetleme sistemi yerleştirmesinin ardından başladığı da iddia ediliyor.

Çatışmaların yaşandığı Batken bölgesi iki ülke arasındaki sınırların belirsiz olduğu bir bölge.

Sovyetler Birliğinin 1991'de yıkılıp bölge ülkelerinin bağımsızlığını kazanmasının ardından Tacikistan ile Kırgızistan arasında Batken bölgesindeki sınır hattında sık sık gerilimler yaşanıyor.

En az 16 kişi öldü 165 kişi yaralandı

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki çatışmalarda en az 16 kişinin hayatını kaybettiği, 165 kişinin de yaralandığı açıklandı. Yaralıların arasında durumu ciddi olanların olması nedeniyle ölü sayısının artabileceği de kaydedildi.

Ölen kişilerin 13'ünün Kırgızistan, 3'ünün ise Tacikistan vatandaşı olduğu belirtildi.

Ateşkes sağlandı

Kırgızistan ile Tacikistan arasında dün gün boyu devam eden ve yer yer şiddetini artıran çatışmaların ardından iki ülke arasında ateşkes sağlandığı bildirildi.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.