Kırgızistan-Tacikistan sınırına Rus okulu açılıyor

Kırgızistan-Tacikistan sınırına Rus okulu açılıyor

Kırgızistan Cumhuriyeti’nin en güneyindeki çatışmaların yoğun olduğu Tacikistan sınırında yer alan Batken şehrinde Rusya tarafından okul açılıyor.

Batken Belediye Başkanlığının 10 Ağustos 2022 tarihinde resmi sitede yer alan açıklamasına göre Rusya’nın açacağı okul için, Başkurdistan Pedagoji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Radik Yulbayev ve Rusya’dan özellikle temsilciler getirildi.

Daha önce tahsis edilen arazinin büyütülmesi talep edildi

Batken Belediye Başkanlığı okulla ilgili, “Rusların inşa edeceği okul için şimdiye kadar Çet-Bulak Mahallesinden 2,6 hektarlık arsa tahsis edilmişti. Bugünkü toplantıda Rusya’dan gelen temsilciler okulu inşa etmek için 3 hektarlık araziyi talep ettiler. Ayrıca yerel yönetimden inşaat sırasında elektrik, internet bağlantısı ve temiz su sağlamasını da istedi. Arsa sorununun çözülmesi halinde bu yıl inşaat çalışmalarına başlanacağı ve 1 yıl içinde kullanıma açılacağı söylendi.” ifadelerine yer verdi.

Rus öğretmenler için lojman yapılacak

Batken Belediye Başkanlığının ve Rus temsilcileri ile gerçekleştirilen toplantıda, okul kompleksi hakkında konuşuldu. Bu bağlamda, “Rusya’nın inşa ettiği yeni okul, bin 224 kişilik kapasitede olacak. Her koşulda kapsamlı bir şekilde inşa edilecek. Ayrıca okul için 2 spor salonu, 1 küçük ve 1 büyük yüzme havuzu yapılacaktır. Ayrıca Rus öğretmenler için lojman yapılması da planlanmaktadır.” denildi.

Öğretmenler Rusya’dan geliyor ve Rusça eğitim verecek. Rusya’dan gelen öğretmenler, Rus dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya ve diğer derslerin yanı sıra ilköğretim sınıflarının öğreniminde görev alacak. 

Ayrıca toplantıda, “Rus okulundan mezun olan öğrencilerin, Rusya Federasyonu sertifikası alacaklar. Aynı zamanda, Rusya’daki yüksek öğretim kurumlarına da başvurabilir.” diye belirtildi.

Halk endişeli

Okulun henüz inşası gerçekleşmese de yerli halk tarafından endişeyle karşılandı. Kırgız halkı çatışmaların sık sık yaşandığı bölgede, Rus okulunun kurulmasını tehlikeli olarak görüyor. Ayrıca ebeveynler, çocuklarını Rus okuluna göndermek istemiyor.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.