Kırgızistan'da düşük katılımlı seçimler sonrasında protestolar

Kırgızistan'da düşük katılımlı seçimler sonrasında protestolar

Kırgızistan'da muhalefet ve seçimlerde usulsüzlük iddiasındaki siyasi gruplar, hükumet protestolarına devam ediyor.

Kırgızistan’da 28 Kasım Pazar günü yapılan milletvekili seçimlerinde 21 partiden aday yarıştı. İlk seçim sonuçlarına göre, 6 parti seçime girebildi. Seçim barajına takılan partilerin itirazları sürerken, bir yandan da muhalefet ve seçimlerde usulsüzlük iddiasındaki siyasi gruplar, hükumet protestolarına devam ediyor.

Kırgızistan’da 28 Kasım 2021 tarihinde parlamento seçimlerinin ardından protestolar hız kesmeden devam ediyor. Çok sayıda partiden muhalifler, Merkez Seçim Komisyonu binasının önünden ayrılmıyor. Seçimlere hile karıştırıldığını iddia eden protestocular, seçimlerin yenilenmesini ve Bakanlar Kurulu’nun istifasını talep ediyorlar. Mitinge katılan partiler arasında başta “Ata Meken”, “Azattık” ve “Sosyal Demokratlar” yer alıyor.

Ana muhalefet lideri darp edildi

“Ata-Meken” partisi lideri Ömürbek Tekebayev, bugün yaklaşık 70 kişinin saldırısına uğradığını, ikisinin kendisini dövmeye başladığını ancak yoldan geçenler tarafından durdurulduğunu söyledi.

Olayla ilgili Tekebayev, “Bu saldırı siyasi terörün başlangıcıdır. İktidar başkaları korksun diye ilk benimle başladı. Saldırganlar beni seçim sonuçlarını tanımamakla suçladı. MSK yakınında neden protesto yaptığımızı sordular. İktidar düne kadar, istikrar ve barışa ihtiyaçları olduğunu belirtiyorlardı. Fakat çatışmaya kendilerinin neden olduğunu söylediler “dedi.

Seçim sonuçları

Kırgızistan’da 28 Kasım Pazar günü yapılan milletvekili seçimlerine 21 partiden 1015 aday ve 275 bağımsız aday katılmıştı. Genel seçimde açıklanan ilk sonuçlara göre, seçimlerde 6 parti, barajı aşarak 90 sandalyeli meclise girmeye hak kazandı. Ülkede kesin seçim sonuçları ise halen açıklanmadı. Öte yandan, seçime katılım oranı da yüzde 33’lerde kaldı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.