Kitap | Yeni Nesil Gençliğe

Kitap | Yeni Nesil Gençliğe

Kitap | Yeni Nesil Gençliğe

Yazar: Ahmed b. Yusuf es- Seyyid 

Yayınevi: İdrak Yayınları

Çevirmen: Mehmet Ali Kılınç

Takdim: Nureddin Yıldız

Yayın Tarihi: Eylül 2021, 3. Baskı

Dil: Türkçe

Sayfa Sayısı: 148

Takdim

Bu bölümde Nurettin Yıldız yazar Ahmed es-Seyyid’i takdim ediyor.

"Derin alimlerin en önemli sıkıntılarından biri, belli bir seviyeden sonra halk dilinden ve seviyesinden hatta halkın acil gündemi olmasını gereken konulardan kopmalarıdır. Bu yüzden de insanlar iyi bir hadis alimi, iyi bir fıkıh alimi, iyi bir kelam alimi bulup ondan istifade edemezler genelde. Bu yönüyle bizim dilimizde 'hoca' olarak anılan ve bir ilim dalında derinlemesine vukufiyeti olmayanlar daha etkili dururlar. Allah-u Teala hepsinden razı olsun. Ahmet Seyyid kardeşim, bu yönüyle farklı biridir. Buharî ve Müslim üzerine ileri derecede rivayet ve dirayet yönüyle bilgi sahibi olmasına rağmen kendisine hedef olarak gençleri belirlemiş ve gayretlerini onların üzerine yoğunlaştırmıştır. Allah'ın izniyle bunun güzel sonuçlarını da görecektir."

Önsöz

"Şüphe yok ki yeni neslin bütün sorunlarını küçük bir kitapta ele almak mümkün değildir. Fakat doğru yolla düşünmek için belirli bir metot inşa edebilir, kıyasa doğru modeller oluşması için birçok örnek verilebilir ve insanın ilmi, sosyal, imanı ve ahlaki hayatına tesir eden önemli konuları değinilebilir. İşte bunlar, kitapta olması için çaba sarf ettiğim hususlardır. Allah bereket versin, doğruya isabet ettirirsin, faydasını kalıcı olmasını sağlasın ve kabul etsin."

"Yeni nesil gençliğe" projesine vesile olan mesaj

Yazar bu kısımda bu kitabı yazmasına vesile olan, geçirdiği "kayboluş" döneminden çıkmak için yardım isteyen Talal isimli gencin şu mesajından bahsetmektedir.

"Bir dönem geçiriyorum... Birisi bana bu dönemi bir kelime ile anlat dese 'kayboluş' kelimesini seçerdim. Dedikleri gibi milyon dolarlık soru:  Kendimi nasıl tanırım? Olmak istediğim şey ne? Geleceğim hakkında görüşlerimin, hayallerimin ve ilimle olan ilişkimin netliğe kavuşması için üzerimde bulunan bu kara bulutları nasıl yok ederim? Sevdiğim ve iyi yapabildiğim şeyleri nasıl öğrenebilirim?Cevabınızı beklemekteyim. Allah işlerimizi rast getirsin."

Ahmed es-Seyyid bu kitabı mesajda sorulan bütün sorulara tek tek cevap vermek yerine gençliğin temel sorunlarına inceleyerek ve bunlara çözüm önerileri sunarak oluşturmuştur. Gerçekten de kendine özel yapısı olan bir mesaj nokta bundan dolayı da cevabı bu kitapta geldi.

Yeni, önceki ve ara nesil

Yazar bu bölümde toplumu 3 nesle ayırmıştır. "Önceki nesli" 20.yüzyılın 80’lı yılların sonrasında doğanlar olarak tanımlarken "yeni nesli"  1417/1997 sonrasında doğanlar olarak açıklamıştır. "Ara nesli" ise 1410-1417/1990-1997 yılları arasında doğan olarak açıklamıştır. Yazar tabi ki bu sayıların çoğunluğu esas alarak yazılan yaklaşık sayılar olduğunu eklemiştir.  Daha sonra bu nesillerin tanımını yapmış ve özelliklerini açıklamıştır. Yazar kitabın ana mesajlarını şu şekilde düzenlemiştir.

1. Başarısızlıktan korkma

Yazar bu kısımda başarısızlık korkusunu yenmeye yardımcı olacak 5 adım vermiştir.

1. adım: Başarısızlığın tanımını yeniden yap!

"İnsanların çoğunun başarısızlık, fiyasko ve hüsran olarak gördüğü şeyler gerçekte böyle değildir. Fiyasko olarak görünen bu durumlar aksine başarı, iyi ve makul bir sonuç olarak değerlendirilebilir." diyen yazar daha sonra bu bölümde Hz.Nuh (a.s.) kıssasından bahseder ve sonucun değil çabanın önemli olduğunu vurgular.

2. adım: Başarısızlığı küçük görmek

Yükseklere tamah edip hayatına büyük işlere imza atmak isteyen kişilerin ümitsizliği kendinden bâin talakla boşamaları; kararlılık, azim ve ümitle yakından dostluk bağı kurmaları gerekir.

3. adım: Önem verilecek şeylerin dairesini geniş tutmak ve dünyayla beraber ahirete bakmak

Yazar bu bölümde "Aynı zamanda bu hayattaki gerçek konumunu idrak etmesi, biri dünya biri ahiret olmak üzere olaylara iki yönden bakması, bu dünyada istediği kadar hata yapsa dahi içerisinde kötülük ve keder bulunmayan ahiret hayatının var olduğuna dair imanı" sağlamanın önemli olduğundan bahsetmiştir

4. adım: Mükemmeliyetçilikten ziyade iyi sonuçlar ortaya koymak için çalışmak

Hata yapmanın beşerî bir sıfat olduğundan bahseden yazar, İslam dininin, sonuçların mükemmel ve kusursuz oluşundan ziyade, bütün yollara başvurarak gücü miktarınca çalışmayı daha ön planda tuttuğundan bahseder. 

5. adım: Kendine bir plan çiz ve başarılar için işaret koy

Yazar bu bölümde üstünlük kompleks ve mükemmeliyetçilik tuzaklarından korunup gerçeklik ile hedefe ulaşmanın uzak ve imkansız oluşu gibi olumsuz hisleri engelleyerek kişinin planlı programlı ve düzenli olmasını sonucunda başarıya ulaşacağını vurgular.

2. Kimlik sorunu

Yazar burada yeni nesil gençliğe projesine vesile olan Talal’ın mesajında geçen en önemli soru olan "Ben kimim?" sorusunu yanıtlamıştır. Bu büyük soruya cevap olarak bazı noktalar vermiştir. Müslümanın varlık amacı olan kulluk ilkesine daha üst bir kimliği yoktur diyerek kendini bilmenin en kuvvetli yolunun Rabbini bilmekten geçtiğini vurgulamıştır. Yazar daha sonra ümmet, aile, arkadaş çevresi ve ilim temel taşlarından gençlerin kimliğini belirleyici unsurları açıklamıştır.

3. İman ve sebat mücadelesi

Ahmed es- Seyyid yeni nesilden sonraki gelecek nesil yaşadığı döneme bir isim verilecek olsa sorusuna "dinde sebat ve iman mücadelesi" cevabını veriyor .Yazar daha sonra bu bölümde bu büyük mücadeleyle ilgili olarak yeni nesil gençliğe 6 maddelik önemli tavsiyeler yöneltmiştir.

4. Şüphe ve eleştiri arasında düşünme

"Kişi medyasından fikri, toplumsal ve siyasi sahalara kadar her yerin safsatalarla dolu olduğu bir alemde kabul edeceği fikirleri ve bilgileri ayırt edecek eleştirel bir aklı olmaksızın nasıl yaşayabilir." diyen yazar bu bölümün devamında eleştirel düşüncenin ve eleştirel düşünürün en önemli özelliklerini, uygulamaya koyulabilmesi açısından 6 kolay ve basit yol ile açıklamıştır ve eleştirel düşünmeyi elde etme yollarından bahseden yazar bu konu ile alakalı önemli noktaları ayrı bir başlıkta toplamıştır.

5. Rol model sorunu

Beşerin nefsi, birine tabi olmaya programlanmıştır." diyen yazar "Kime uyacağız? Kimden alacağız? Kimden dinleyeceğiz?" sorularına binaen yeni nesil için rol modelin özelliklerinden bahsetmiştir ve örnek alma konusunda uyarılar ,tavsiyeler ve kurallar vermiştir.

6. Başarı için dört altın kural

Yazar bu bölümde yeni neslin seçkinlerinin ayırt edici dört özelliği olan ilim, ibadet, sistematik düşünme ve davet başlıklarından bahsetmiştir.

7. Bilgisel karışıklık ve ilmin yöntemi

"…Bunun tam aksine Müslüman birey, bilgiyi sistematik hale getirdiği ve yapısını sağlama aldığında ilme saygı, alimi takdir etme, eleştiriyi, önemseme diyalogları ve oturumları ilerletme gibi en önemli özellikleri kazanır." diyen yazar daha sonra okumayı düzene sokacak önemli kuralları ayrıntılı bir şekilde açıklamıştır. Yazar bu önemli kurallardan bahsederken "Pekiştirme aşamasında kitaplarla ilişkimiz nasıl olmalı?" gibi önemli sorulara cevap verirken kitap türlerini ele alarak bunlara örnekler vermiştir.

8. Yeni neslin modern tarihi bilmesinin önemi

Eski alimlerin tarih hakkında "Tarih okumayan, içinde yaşadığı vakayı anlayamaz." sözünü hatırlatan yazar bu bölümde tarihin tekerrürünü ve sünnetini anlamaktan bahseder. Daha sonra bu bölümde cevap aranması gereken en önemli konular ve unsurlardan bahsederken geçmiş iki asır hakkında genel bir bilgi haritası olacak temel olayları listelemiştir.

9. Şehvet, sevgi ve evlilik mücadelesi

Yazar bu konuyu anlatırken 3 aşamada ele almıştır.

  1. Evlilikten önceki aşama ( şehvet ve flört tehdidi)
  2. Evlilik yolundaki aşama ( eş seçimi ve evlilik adımları)
  3. Evlilikten sonraki aşama ( iyi bir şekilde geçinme ve sorumluluk bilinci)

Yazar bu bölümler hakkında açıklama yaparken daha sonra bu dönemlerde karşılaşılabilecek sorunlara karşı çözümler sunmuştur.

10. Hidayet ve istikamet

Yazar bu bölümde rol modeller başlığı altında bahsettiği şeylerden farklı bir boyuttan bahsetmiştir. Yazar bu bölümde insani ihtilaflar konusunda doğru yola ileten ve onu yönlendiren ilahi başarıdan bahsetmiştir. Yazar bu bölümün devamında başka bir yazısından bahsettiği ilahi tevhidin ve hidayetin kapılarının açıldığı anahtar olarak nitelendirdiği 5 önemli unsurdan bahsetmiştir. Yazar hidayete ulaşmak için ilk başta önündeki engellerden kurtulmanın gerektiğini de vurgulamıştır.

Son söz

Yazar kitabını şu sözlerle noktalamıştır.

"Hiçbiriniz kendini küçük görmesin. Ümmetin sorumluluğunu başkasına bırakmasın. Hemen bugün kendinizi önem göstererek işe başlayın. Günler geçiyor... Yarınlar yakın... Ömür kısa ve ümmet sizi bekliyor."


Bu içerik Zehra Çamdalı tarafından Mepa News için hazırlanmıştır.

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.