Kolombiya İsrail ile ilişkilerini kesiyor

Kolombiya İsrail ile ilişkilerini kesiyor

Bazı Latin Amerika ülkeleri Gazze'ye yönelik savaşından bu yana İsrail ile ilişkilerini yeniden değerlendirdi ve diplomatlarını geri çağırdı.

Devlet Başkanı Gustavo Petro Çarşamba günü yaptığı açıklamada Kolombiya'nın, Netanyahu’yu Gazze savaşında "soykırımcı" olarak nitelendirdiği İsrail ile diplomatik ilişkilerini keseceğini söyledi.

Bogota'da düzenlenen 1 Mayıs mitinginde konuşan Petro, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu kastederek, "Yarın (Perşembe) İsrail devletiyle diplomatik ilişkiler kesilecek... çünkü soykırımcı bir başkana sahipler" dedi.

Petro, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik devam eden saldırısını sert bir dille eleştiriyor.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in saldırıları Gazze'de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 34.568 kişinin ölümüne neden oldu.

Petro Çarşamba günü binlerce destekçisine dünyanın "soykırımı, bütün bir halkın yok edilmesini" kabul edemeyeceğini söyledi.

Bazıları Filistin yanlısı pankartlar taşıyan kalabalığın alkışları arasında "Filistin ölürse insanlık ölür" diye konuştu.

İsrail ise Petro'yu "antisemit ve nefret dolu" olarak niteleyerek, bu tutumunun Hamas'a ödül vermek anlamına geldiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Israel Katz X'te yaptığı açıklamada "Kolombiya Devlet Başkanı Hamas katillerini ve tecavüzcülerini ödüllendireceğine söz vermişti ve bugün bunu yerine getirdi" dedi.

Katz, "Tarih, Gustavo Petro'nun bebekleri yakan, çocukları öldüren, kadınlara tecavüz eden ve masum sivilleri kaçıran insanlığın tanıdığı en aşağılık canavarların yanında durmaya karar verdiğini hatırlayacaktır" diye ekledi.

Hamas ise bu adımı bir "zafer" olarak nitelendirdi.

"Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun tutumunu büyük bir takdirle karşılıyoruz... Bunu halkımızın fedakarlıkları ve haklı davaları için bir zafer olarak görüyoruz" diyen grup, diğer Latin Amerika ülkelerini de aynı yolu izlemeye çağırdı.

Kolombiya, İsrail ile ilişkilerini kesen veya askıya alan Bolivya, Belize ve Güney Afrika'ya katıldı. Diğer bazı ülkeler de diplomatlarını geri çağırdı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.