Komşu ülkeler Afganistan'ın geleceği için Tahran'da toplandı

Komşu ülkeler Afganistan'ın geleceği için Tahran'da toplandı

İran'da bugün Pakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Çin ve Rusya'nın katılımıyla 'Afganistan'a Komşu Ülkeler Konferansı' düzenleniyor.

İran'ın başkenti Tahran'da bugün Afganistan'a Komşu Ülkeler Konferansı düzenleniyor.

Tahran yönetimince düzenlenen bu konferansa İran'ın yanı sıra Afganistan'ın diğer komşuları olan Pakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan'ın dışişleri bakanı seviyesinde katılacağı bildirildi.

Taliban yönetimi ise konferansa davet edilmedi.

Aktarılan bilgilere göre Çin ve Rusya'nın dışişleri bakanlarının da konferansta online olarak bağlanıp konuşma gerçekleştirecekler.

Konferansın açılış konuşması İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi tarafından yapılacak.

İran Dışişleri Bakanlığı toplantıya dair yaptığı açıklamada toplantının öncelikli amacının Afganistan'da kapsayıcı bir hükümet kurulması konusu olduğunu, Afganistan'la ilgili güvenlik ve ekonomi meselelerinin de ele alınacağını duyurdu.

Açıklamada İran'ın Taliban ve Afganistan'a komşu tüm ülkelerle yoğun temasta olduğu belirtildi.

İran'ın Taliban yönetimiyle pragmatist ilişkisi

1990'lı yıllarda savaşın eşiğinden dönen İran ve Taliban'ın yeni dönemde daha pragmatist bir ilişki şekli benimsemesi dikkat çekiyor. Bu değişimde İran'ın artık Taliban yönetiminin devrilemez olduğuna kanaat getirmesinin başat rol oynadığı düşünülüyor. 

Halihazırda İran ve Afganistan arasında uçak seferleri ve sınır ticareti normal şekilde devam ediyor. Taliban yönetiminin Afganistan'ın petrol ihtiyacını İran'dan ithalatla karşılamayı planladığı belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.