Köpekler yemeklerini yerken neden bir yerden başka bir yere taşır?

Köpekler yemeklerini yerken neden bir yerden başka bir yere taşır?

Amerikan "Reader's Digest" dergisi, köpeklerin yemeklerini bir yerden başka bir yere taşımasına neden olan sebepleri derlediği bir rapor yayınladı.

Yayınlanan raporda, ''Köpeklerin bu davranışının esasen ataları kurtlardan kaynaklanıyor olabileceği, bu da avlarını genellikle rekabetten ve kavgadan uzak güvenli bir yerde yemeye veya daha sonrası için saklamaya yönlendirdiği' ifade edildi.

Dergi, her türden köpeğin farklı özelliklere sahip olmasına rağmen ayak yalama, salya akıtma ve postacıya karşı şiddetli davranışlar gibi bazı davranışların cins, boyut ve yaşa bakılmaksızın tek tip olduğunu belirtti.

Köpeklerde fark edilmiş bu alışkanlıklar arasında köpeğin herhangi bir yiyecek aldığında ağzına koyup yemek için başka bir yere götürmesi de bulunuyor.

Bu davranışın nedenleri nelerdir?

Köpeklerdeki bu tür davranışları açıklayabilecek çeşitli nedenler vardır. Bunlardan ilki, bu davranışın köpeklere, ataları kurtlardan kalmış kronik bir davranış olduğu yönündedir.

Bu bağlamda Uzman Veteriner Tory Waxman, "Şımarık köpeklerle vahşi kurtlar arasında uzak bir ilişkisi olmasına rağmen, hala DNA'larında kök salmış bazı ortak davranışların olduğunu" kaydetti.

Waxman, ''Kurtlar, başka hayvanların avı çalmaması ve onu geri almak için savaşmak zorunda kalmamaları için avlarını genellikle uzaklara götürürler. Ek olarak kurtlar ve köpekler, aç değillerse yiyeceklerini daha sonraya saklarlar.'' ifadelerini kullandı.

Uzman Veteriner Gary Richter ise Köpeklerin, yiyeceklerini bir önlem olarak taşıdıklarını vurgulayarak "evcil köpek de yemek yerken herhangi bir tehlikeye veya tehdide maruz kalmasa da, içgüdüler olarak böyle hareket edebilir" şeklinde konuştu.

"Köpek Laboratuvarı" web sitesinde veteriner danışmanı olan Sarah Ochoa, "Köpeğinizin, ister yatağı ister belirli bir köşesi olsun, mamasını evde yediği yer kendini güvende hissettiği yerdir" diye konuştu.

Köpeğiniz size bir şey mi söylemeye çalışıyor?

Dergi, bu davranışta rol oynayan başka birçok faktör olduğunu vurguladı. Örneğin, köpeğiniz yiyeceklerini başka bir yere taşıyabilir, çünkü içine konduğu kaseyi beğenmemiş olabilir.

Beslenme davranışı uzmanı Annie Valeska'ya göre, Her öğün için kullandığınız tabağın temiz olmasını ve köpek onu yemeye çalışırken yiyeceğin ondan kaymamasını sağlamanız zorunlu.

Köpeğin boynunda asılı olan tasma kaseye çarptığında bir ses çıkarır ve çıtırdarsa, bu da köpeğin yiyeceği başka bir yere taşımasının bir nedeni olabilir.

Valeska'ya göre sorun, kabın kendisinde değil bulunduğu yerde olabilir. Bu nedenle, köpeğin yemek yemeyi sevdiği yeri, ailenin geri kalanına yakın bir yerde mi yoksa onlardan uzakta bir yerde mi yemeyi tercih ettiğini bilmeniz gerekiyor.

Bu davranış belirli türlerle sınırlı mı?

Dergi, röportaj yaptığı uzmanların birçok köpek çeşidinin yemeklerini için bir yerden farklı yere taşıdığını belirttiğini vurguladı.

Doktor Ochoa, küçük köpeklerin bu davranışı büyük köpeklerden daha fazla yaptığını fark ettiğini belirtti.

Veteriner Hekim Heather Venkat ise, ''Küçük köpekler kategorisinde olan Sibirya Husky köpekleri, Alman Kurdu, Pirene köpekleri ve Alaska Malamutları gibi kurt köpeklerinin yiyeceklerini yemek için bir yerden başka bir yere taşıma eğiliminde olduklarını'' ifade etti.

Köpekleri eğiterek bu davranışı kaldırabilir miyiz?

Derginin görüştüğü veterinerler, bu davranışın kötü olmadığına ve bu davranışı kaldırmak için bir eğitim girişiminde bulunmaya hacet olmadığına işaret etti

Dr. Richter, köpeğin yeme alışkanlıklarını değiştirmeye çalışmanın, -örneğin yiyecekleri bir yerden başka bir yere taşıma davranışı gibi- köpeği bir anksiyeteye ve gerginlik durumuna sokabileceğini belirtiyor.

Uzmanlar Waxman ve Valuska ise, köpeğin mama kasesini kontrol etmeyi ve gerekirse değiştirmeyi önererek sorunun kasenin kendisinde olabileceğinin altını çiziyor.

Dr. Waxman, ''Köpeğiniz sosyal ise, kaseyi evde ailesinden ayrı hissetmediği bir yere koymalısınız. Ancak yemek sırasında davranışları gerginse, yemeğini yemesi için ona tenha bir alan sağlamalısınız. Veya köpek, yemeklerini başka insanların veya hayvanların yanında yerken agresifleşirse, onu itaat egzersizlerine tabi tutmalısınız.'' şeklinde konuştu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.