Kore'de karşılıklı füze denemeleri gerilimi artırdı

Kore'de karşılıklı füze denemeleri gerilimi artırdı

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin biri kıtalararası olmak üzere 3 balistik füze denemesi yaptığını duyurdu.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin biri kıtalararası olmak üzere 3 balistik füze denemesi yaptığını duyurdu.

Başkanlığa göre, Pyongyang'ın Sunan bölgesinden yerel saatle 06.00'da 1 kıtalararası, 06.37 ve 06.42'de 2 balistik füze fırlatıldı.

İlk füze 550 kilometre irtifada 300 kilometre, ikinci füze ise 50 kilometre irtifada 750 kilometre seyrederek, ülkenin doğu kıyılarına düştü.

Üçüncü füzenin ise 20 kilometre irtifaya ulaşıp radardan kaybolduğu kaydedildi.

Öte yandan Japonya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada en az iki balistik füzenin ateşlendiği ve söz konusu füzelerin ulusal münhasır ekonomik bölgesi dışına düştüğü belirtildi.

ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri (INDOPACOM) ise denemeye ilişkin yaptığı açıklamada, ABD personeli için bir tehdit oluşturmayan füze denemelerini "(Kuzey Kore'nin) yasa dışı silah programının istikrarsızlaştırıcı etkileri" olarak niteledi.

Kuzey Kore'nin füze atışlarının ardından ABD ve Güney Kore ortak gücünün hızlı şekilde yanıt verme yeteneklerinin kanıtlanması amacıyla karadan karaya füzeler atıldığı ifade edildi.

Güney Kore ordu kaynakları, atışlar sırasında taktik füze ve Hyunmu-2 füze sistemlerinin kullanıldığını duyurdu. Ayrıca Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, 30 adet F-15K jetinin katılım sağladığı askeri bir tatbikat düzenlediğini açıkladı.

Denemelerin, Tokyo'nun ev sahipliğinde Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan liderlerinin katıldığı Dörtlü Güvenlik Diyaloğu "Quad" zirvesinin akabinde gerçekleşmesi dikkat çekti.

Son denemeyle birlikte, Kuzey Kore 2022 başından bu yana 16. kez füze denemesi yapmış oldu.

Kaynak: Bloomberg HT, Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.