'Koreler arası zirve'de gündem nükleer santral

'Koreler arası zirve'de gündem nükleer santral

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un yarın yapılması planlanan görüşmesinde gündem, adanın nükleerden arındırılması olacak.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yarın sabah uçakla Pyongyang'a gidecek konuğu Moon'la el sıkışacak. 3 günlük ziyarette liderler en az 2 kez görüşecek.

Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Im Jong-seok, Moon'un yarın başlayacak 3 günlük Kuzey Kore ziyareti öncesi basına yaptığı açıklamada, görüşmede Kore Yarımadası'ndaki nükleer silahların yok edilmesine dair konuların ele alınacağını belirtti.

Im, "Kısa süre öncesine kadar nükleer silahların yok edilmesi, Kuzey Kore ve ABD arasındaki müzakerelerin gündem maddesi olmuştu. Artık nükleer silahların ortadan kaldırılması, Korelerarası zirvenin temel konusu" dedi.

3 gündem maddesi de barışa odaklanıyor

Moon'un Kuzey Kore gezisinin 3 gündem maddesine odaklandığını vurgulayan Im, bunlardan ilkinin Koreler arası ilişkileri geliştirmek, ikincisinin Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması konusuna dair Kuzey Kore-ABD görüşmelerine aracılık ve teşvik etmek, üçüncüsünün de askeri gerginlikleri azaltmak ve savaş tehdidini sona erdirmek olduğunu ifade etti.

Güney Kore Devlet Başkanı'nın yarın sabah uçakla Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'a gitmesi bekleniyor. Im, iki lider arasında yapılması planlanan en az 2 görüşmenin yarın akşam ve Çarşamba günü gerçekleştirilmesinin beklendiğini aktardı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.